Annons

Många vaccinationstider obokade – åldern sänks

Lokaler och personal är på plats och Skåne säger sig stå redo för fullskalig vaccinering – men alla tider går inte åt.
Hittills kan bara personer i åldersgruppen 50–59 år boka tid för vaccination mot covid-19. Nu sänks åldern till 45 år och uppåt.
Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2021
Regions Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren under onsdagens presskonferens om pandemiläget i regionhuset i Dockan i Malmö.
Regions Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren under onsdagens presskonferens om pandemiläget i regionhuset i Dockan i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Smittan går ner och trycket på vården har lättat. Vaccinationer är i full gång, men under tisdagen blev Region Skåne tvungen att annonsera i sociala medier för att få fler i åldersgruppen 50–59 år att boka tid.

Bokningssystemet har fått kritik och många tider har förblivit obokade. Tidstillgången gör att regionen från fredag släpper på nästa åldersgrupp, 45–49-åringar, uppger regionen under en pressträff på onsdagen.

"Inte exakt i samma takt"

Annons

Vaccinationstakten skiljer sig mycket åt runt om i landet. I Region Dalarna har exempelvis bokningen för alla från 30 år och uppåt redan öppnat. Enligt Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren beror skillnaderna på att man valt att vaccinera riskgrupper i fas tre samt satsat på att vaccinera personal redan tidigt i fas ett.

– Så tittar man på täckningsgraden hos de yngre – de vi inte kommit till ännu – så har vi vaccinerat fler än många andra regioner, svarar hon och fortsätter

– Detta gör sammantaget att vi inte är exakt i samma takt när det gäller fas fyra eftersom vi hanterat de andra faserna olika. Men det kommer mycket vaccin nu och jag tror att vi alla kommer vara i samma takt mot i slutet av juli.

Hela september behövs

Totalt vaccinerar 16 aktörer i regionen i nuläget, med målet att det i mitten av juni ska finnas minst ett ställe att vaccinera sig på i varje kommun.

Den 1 juni hade drygt 467 000 skåningar fått sin första dos, medan antalet färdigvaccinerade landar på knappt 179 500 personer.

TT: När är alla skåningar färdigvaccinerade?

– Vi väntar med spänning på Pfizers bekräftade leveransplan, den ska ju komma den här veckan. Men utifrån vad jag vet i dag behöver vi hela september på oss för att ge dos 2. Men får vi mer vaccin i juli så får det stora effekter, säger Maria Landgren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons