Annons

Vaccin för alla över 18 på asylboenden

Coronaviruset • Publicerad 12 juni 2021
I flera regioner erbjuds vaccin mot covid-19 till alla över 18 år som bor på asylboende. Arkivbild.
I flera regioner erbjuds vaccin mot covid-19 till alla över 18 år som bor på asylboende. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De tre regioner i Sverige som har de största asylboendena, Västra Götaland, Halland och Norrbotten, har alla börjat erbjuda vaccin mot covid-19 till alla över 18 år som bor på asylboende. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Ekot gjort.

– Att vi nu väljer att vaccinera den här gruppen på en gång kan motiveras med flera olika motiv. Bland annat att de kanske bor tätare, det kan vara svårt att nå dem utifrån språkbarriärer och det är också en grupp som kanske har en socialt mer utsatt situation, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten, om varför yngre personer ur den här gruppen erbjuds vaccin före samma åldersgrupp bland allmänheten.

Annons

Äldre asylsökande har redan innan kunnat boka vaccin via 1177.

En av dem som i veckan blivit vaccinerad är 33-åriga Aso i Vänersborg.

– Förut var jag väldigt orolig, jag försökte hålla mig inne på rummet. Nu är jag väldigt glad att jag fått första dosen, jag hoppas att jag inte får biverkningar och att livet kan gå tillbaka till hur det var innan corona, säger hon till radion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons