Annons

Dadgostar: Kan bli storhetstid för industrin

Vänsterpartiet vill se stora statliga investeringar på bostäder, järnväg och elnät. Och markerar mot marknadshyrors införande.
Politik • Publicerad 1 maj 2021
"Dra tillbaka hotet om marknadshyror Stefan Löfven", säger Nooshi Dadgostar under sitt första första maj-tal som ledare för Vänsterpartiet.Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetarrörelsens högtidsdag inleddes hos V med förslag på ett "superkomvux" för de gymnasieungdomar vars skolgång påverkats av pandemin. Detta ska enligt V ske genom förbättrade ekonomiska förutsättningar för de som vill läsa upp sina betyg, storsatsning på mentorer och fria läromedel på komvux. Förslaget väntas kosta 2,2 miljarder.

Klockan 12 var det dags för Nooshi Dadgostars premiärtal på förstamaj som partiledare. Till skillnad från Jonas Sjöstedts tal förra året var Dadgostar snabb med att rikta kritik mot mot de andra partierna för växande samhällsklyftor och ett ensidigt fokus på migrationspolitiken.

Annons

– Istället för att bygga samhället mer motståndskraftigt försöker övriga partier övertrumfa varandra i att fokusera på invandrare, säger Dadgostar.

Industrifokus

Både under morgonens presskonferens och under partiledartalet fokuserade Nooshi Dadgostar på svensk industri. Under talet konstaterar hon att "sanningen är att det var våra råvaror och klok politik som lyfte Sverige ur fattigdomen". Hon lyfter särskilt LKAB och Volvo som symboler för både jobbmöjligheter och grön klimatomställning.

– Det här är en stor möjlighet för Sverige och kan bli en ny storhetstid för svensk industri och sysselsättning.

För att klara det måste staten satsa på järnväg, elnätet, bostäder och samhällsservice, enligt Dadgostar.

– Allt detta kommer att kräva stora statliga investeringar, konstaterar hon.

Under efterföljande panelsamtal konkretiserar Dadgostar hur stora statliga investeringar hon syftade på under talet.

– Investeringar som påminner om de vi gjorde under efterkrigstiden.

Marknadshyrorna en stridsfråga

Under talet lyfte Dadgostar också frågan om marknadshyror. Hon konstaterade att högerpartierna vill se det, men också att den sittande regeringen inte motarbetat förslaget.

– Varför har ens regeringen gått med på att utreda en sådan vansinnig reform? frågar hon sig.

– Vänsterpartiet kommer inte att acceptera en hyreschock.

Annons

När Vänsterpartiets nationella sändning slutar vid 14.00 tar de lokala firandena vid med egna evenemang på ett fyrtiotal platser runt om i landet.

Fakta: V:s förslag om "superkomvux"

Förslaget som V presenterade handlar om kraftigt förbättrade villkor för de som i år går ut gymnasiet utan fullständiga betyg och vill läsa upp dem. Detta ska enligt V ske genom förbättrade ekonomiska förutsättningar för de som vill läsa upp sina betyg, storsatsning på mentorer och fria läromedel på komvux. Enligt Vänsterpartiets beräkningar skulle detta kosta 2,2 miljarder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons