Annons

V rasar över statsministerns svar om kurdledare

Statsministerns icke-uttalande om Selahattin Demirtas, tidigare ledare för prokurdiska partiet HDP, signalerar återigen att regeringen inte vill stöta sig med Turkiet, anser Vänsterpartiet.
Politik • Publicerad 9 augusti 2022
Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson. Arkivbild.
Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Vänsterpartiets Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson, riktar hård kritik mot statsminister Magdalena Andersson (S) efter att hon inte kunnat säga att Socialdemokraterna ställer sig bakom oppositionsledaren Selahattin Demirtas frigivning.

– Jag tycker det är väldigt oroande att man i dag tar ytterligare ett kliv bort från de saker man har stått upp för, för ett svenskt Natomedlemskap och för att blidka den turkiska regimen, säger Svenneling.

Annons

Selahattin Demirtas är en tidigare partiledare för det pro-kurdiska partiet HDP i Turkiet. Han har hållits frihetsberövad sedan 2016, bland annat för att ha spridit "terroristpropaganda".

HDP betecknas som både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets turkiska systerparti och S har varit mycket engagerade i att Demirtas ska friges. Senast i januari uppmanade utrikesminister Ann Linde (S) Turkiet att vidta åtgärder för att säkra ett omedelbart frigivande av Demirtas och andra kurdiska politiker.

"Inte insatt"

Det var under radiokanalen P1:s partiledarutfrågning som statsministern pressades med frågor om Demirtas.

På frågan vad statsministern tycker att Turkiet ska göra med honom svarade hon:

– Vi kommer som Natomedlemmar, precis som andra Natomedlemmar, fortsätta att vara en stark röst i världen för demokrati, frihet, pressfrihet och organisationers rätt att verka, säger Andersson.

Andersson kunde dock inte upprepa Lindes krav. Hon framhöll ändå att regeringen inte ändrar sin utrikespolitiska linje.

Sedan sade hon att hon inte är tillräckligt insatt i detaljerna om Lindes uttalanden.

Kräver tydliggörande

Svenneling tycker att det är anmärkningsvärt att Andersson inte kan inta en ståndpunkt som varit partiets sedan länge.

– Ska man vara en stark företrädare för demokrati måste man också kunna säga att det är fel att gripa oppositionsledare och slänga dem i fängelse i sex år.

Han tycker också att det är märkligt att Andersson säger att hon inte är tillräckligt påläst.

Annons

– Det här är ett av de mest kända gripandena av över femtusen politiska fångar i Turkiet. Det har riktats kritik från Europarådet och Ann Linde har sagt det här i riksdagen, vilket gör att det helt tydligt är regeringens position.

Svenneling vill nu se att socialdemokraterna går ut och tydliggör att de står upp för HDP och Selahattin Demirtas frigivning.

I oktober öppnar Turkiets parlament, som ännu inte beslutat om att godkänna Sverige och Finlands Natoansökan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons