Annons

V kräver höjd a-kassa

Vänsterpartiet går till val på ett förslag om höjd a-kassa.
Statens kostnad beräknas bli 8 miljarder kronor.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– A-kassan håller på att förlora sin funktion som inkomstförsäkring. Nu har vi en färdplan för att vi ska få en stabilt bättre a-kassa, säger V:s ekonomisk politiske talesperson Ali Esbati.

V vill från 2023 permanenta den tillfälliga höjningen av a-kassan som gjordes under pandemin. Det vill även S, MP och SD. Men V vill också avskaffa karensdagarna i a-kassan.

Annons

Därutöver föreslår V att ersättningsnivån från 2024 ska uppgå till 80 procent av inkomsten upp till taket under hela ersättningsperioden.

Viktigt steg

År 2025 vill V höja taket och grundbeloppet och 2026 indexera ersättningarna till löneutvecklingen. Hela reformen beräknas kosta staten 8 miljarder kronor.

Att reformera a-kassan är ett viktigt steg för V för att nå ökad ekonomisk jämlikhet. Att ta steg mot det målet är prioriterat för partiet i eventuella regeringsförhandlingar med S, MP och C efter valet.

V vill också ta steg mot en stärkt välfärd och en ökad klimatomställning.

Partiet har tidigare presenterat förslag om att till 2026 satsa 60-70 miljarder kronor på fler anställda i välfärden och om att satsa 700 miljarder på transportinfrastruktur, på att energieffektivisera fastigheter och på ett robust elsystem.

Höjer skatten

Satsningarna ska finansieras med de kommande årens beräknade reformutrymme i statskassan, med att staten lånar mer pengar och med skattehöjningar.

V:s ekonomiska riktlinjer som presenterades på fredagen innebär skattehöjningar med 50 miljarder de närmaste åren. Till exempel minskade rut- och rotavdrag, en ny fastighetsskatt ovanpå fastighetsavgiften för hus värda mer än tio miljoner kronor, avtrappat ränteavdrag från 2025 och höjd beskattning av fåmansbolag och onoterade bolag.

Ett annat förslag är att avskaffa skatterabatten på el för energikrävande datorhallar.

V vill också höja skatten för de som tjänar mer än 43 000 kronor i månaden, men sänka den för lägre inkomster.

V driver inte längre att införa en ny förmögenhetsskatt. Argumentet är att det är lätt att undvika en sådan skatt genom att flytta förmögenheter utomlands.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons