Annons

V-besked om M-initiativ dröjer

Politik • Publicerad 11 februari 2020
Christina Höj Larsen (V). Arkivbild.
Christina Höj Larsen (V). Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vänsterpartiet avvaktar med besked om huruvida man ska stödja Moderaternas och Kristdemokraternas utskottsinitiativ om att ge Migrationsverket direkttillgång till andra myndigheters databaser.

– Jag behöver gå tillbaka och tänka lite grann. Det här är stora frågor som både berör integritet, men också hur man begränsar tillgång till information, säger Christina Höj Larsen (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Annons

M:s och KD:s förslag innebär en lagändring. Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik finns dock en annan lösning som är snabbare och som innebär att det räcker med en förordningsändring av regeringen. Han uppgav för utskottet på tisdagen att den lösningen möter Migrationsverkets behov av snabb tillgång till uppgifter när ärenden som berör arbetskraftsinvandring ska kontrolleras.

Höj Larsen påpekar dock att ibland kan lagstiftning var en bättre väg att gå för att också värna den personliga integriteten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons