Annons

Utvisningar till Afghanistan verkställs inte

Samhälle • Publicerad 2 september 2022
Inga utvisningar från Sverige till Afghanistan har verkställts sedan talibanerna tog makten i landet för ett år sedan. Bilden visar talibankrigare som firar ettårsdagen av tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan den 31 augusti.
Inga utvisningar från Sverige till Afghanistan har verkställts sedan talibanerna tog makten i landet för ett år sedan. Bilden visar talibankrigare som firar ettårsdagen av tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan den 31 augusti.Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Under det senaste året, efter att talibanerna tog makten i Afghanistan, har gränspolisen inte verkställt en enda utvisning till landet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Tidigare hade Sverige och Afghanistan ett återtagandeavtal vilket underlättade verkställande av utvisningar till landet. Men det slutade att gälla efter talibanernas maktövertagande vilket lett till att gränspolisen inte kunnat verkställa någon utvisning till Afghanistan det senaste året.

Annons

– Vi behöver ha resehandlingar för de här individerna och det måste finnas resvägar, säger Anna Garphult, biträdande sektionschef på gränspolisen till Ekot.

I dag har gränspolisen omkring 2 300 öppna ärenden med personer som har utvisningsbeslut till Afghanistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons