Annons

Kalla handen till ryskt krav på insyn

Rysslands krav på insyn i den svenska brottsutredningen om gasläckorna i Östersjön möts av kalla handen av statsminister Magdalena Andersson (S).
Men det står andra fritt att själva göra undersökningar i området, konstaterar hon.
Nord Stream • Publicerad 10 oktober 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller en pressträff i samband med att hon besöker kustbevakningsfartyget Amfitrite Karlskrona.Foto: Magnus Lejhall/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker Kustbevakningen i Karlskrona för att tacka för insatserna kring gasläckan i Östersjön.Foto: Magnus Lejhall/TT
Jan-Eric Antonsson, överstyrman på kustbevakningsfartyget Amfitrite, hade en hektisk vecka efter detonationerna.Foto: Magnus Lejhall/TT

– Svensk ekonomisk zon är inte ett territorium som Sverige förfogar över. Nu har ju vi släppt avspärrningarna och då är det också möjligt för andra fartyg att vistas i området, det är så reglerna ser ut, säger hon under en pressträff i Karlskrona ombord på Kustbevakningens fartyg Amfitrite.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin har i ett brev till Magdalena Andersson begärt att ryska myndigheter och den ryska gasjätten Gazprom ska få insyn i utredningen av Nord Stream-läckorna. Men det kan inte Sveriges regering tillmötesgå, enligt den avgående statsministern.

Annons

– I Sverige råder förundersökningssekretess i våra förundersökningar och det gäller naturligtvis också i det här fallet.

"Exceptionell händelse"

Hon kallar detonationerna vid gasledningarna för "en exceptionell händelse". Under ett besök på marinbasen i Karlskrona och hos Kustbevakningen har hon passat på att uttrycka sin tacksamhet för vad hon anser är ett snabbt agerande från myndigheternas sida.

– Jag är stolt över att berörda myndigheter kunde vara tidigt på plats för att säkra bevis.

Hon lyfter särskilt det täta samarbetet mellan olika myndigheter.

– Det är viktigt framåt också. Vi behöver tyvärr vara förberedda på att andra incidenter också kan inträffa.

Kustbevakningsfartyget Amfitrite, som nu åter ligger förankrad vid kajen i Karlskrona, var på plats i området utanför Bornholm under den första veckan efter detonationerna vid Nord Stream 1 och 2.

– Det var många fartyg i området och en hektisk vecka – det är inte alla som hörsammar navigationsvarningar, säger överstyrman Jan-Eric Antonsson efter mötet med statsministern.

– Det var ett ovanligt uppdrag, det kan jag lugnt säga.

Utsläppet minskar

Det kvarvarande utsläppet från Nord Stream 2 har under helgen minskat ytterligare. Den mindre läckan i svensk ekonomisk zon mäter nu 15 meter i diameter, enligt Kustbevakningens senaste flygobservation.

– Tendensen är att det minskar, men sjö- och vågbilden gör det svårt att säga exakt hur snabbt det går. Därför har vi ingen prognos för när det kan upphöra, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Annons

Förra veckan hävdes avspärrningarna kring de två misstänka sabotageområdena, men Kustbevakningen har en fortsatt förhöjd bevakning. Sedan tidigare finns det inget synligt utsläpp kvar från den större av de två läckorna från gasledningen.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons