Annons

Utsatta områden listas igen – trots hård kritik

Den omdiskuterade listan över så kallade utsatta områden är enligt polisen ett steg mot att skapa en ökad trygghet för invånarna. Kritikerna anser tvärtom att listan stigmatiserar vissa bostadsområden.
På måndagen presenteras kartläggningen.
Samhälle • Publicerad 2 juni 2019
Fittja centrum i Botkyrka kommun. Arkivbild.
Fittja centrum i Botkyrka kommun. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Listan, som nu presenteras för tredje året i rad, är en förteckning över områden där problemen med kriminalitet, låg socioekonomisk status och parallella samhällsstrukturer bedöms vara särskilt stora.

Sammanställningen har tidigare kritiserats för att vara stigmatiserande, eftersom den tenderar att ge områdena en negativ stämpel. Kritiska politiker menar att listans syfte är gott, men de vill samtidigt se förändringar i formen.

Prioritering av godo

Annons

Ebba Östlin, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, välkomnar listan i så måtto att den ger polisen möjlighet att prioritera brottsbekämpningen i hennes kommun. Men hon har ändå invändningar:

– Det bidrar till en stigmatiserad bild av de här bostadsområdena. Man beskriver områdena på ett sätt som mina Botkyrkabor upplever som stigmatiserande.

Erik Pelling, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, har tidigare sagt att det var förödande för stadsdelen Gottsunda att hamna på listan – det riskerar att leda till att investeringar och nya bostadsrätter uteblir. Pelling ser inget problem med att listan tas fram, men han skulle önska att det fanns mer öppenhet runt processen över hur den tas fram.

– Det är lite svårt för oss att veta från kommunens sida: vilka fakta ligger bakom listan, vad ska man göra (för att motverka problemen) och hur ska man mäta de åtgärder som vi senare vidtar? säger han.

"Inte konstigt"

Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Malmö, tycker inte att det konstigt att sammanställningen görs.

– Det viktiga för mig är att kartläggningen syftar till att prioritera insatserna. Många boende i de prioriterade områdena uttrycker ofta att deras område enbart beskrivs negativt och att det finns ett stigma i det, säger hon.

Polisen har försvarat listan genom att peka på vikten av trygghet för vanliga medborgare och näringsidkare i områdena. Tryggheten ska säkras – deras tillvaro ska inte inskränkas av att ett fåtal kriminella tillåts härja.

"För att kunna motverka kriminella måste vi ha en ärlig bild om var problemen finns och hur de ser ut", skrev rikspolischef Anders Thornberg och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving tidigare i veckan i en

Apropå kritikernas tal om stigmatisering skriver polischeferna: "De menar att områden får en stämpel som svärtar ner och är omöjlig att tvätta bort. Men att blunda för problemen eller hålla lägesbilden hemlig ökar inte tryggheten för våra medborgare."

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons