Annons

Utrotat djur hittades i skåp

Kvarlevorna efter det sista kända exemplaret av djuret pungvarg har hittas i ett skåp i ett museum i staden Hobart i Australien, rapporterar .
Australien • Publicerad 5 december 2022
Pungvargar, eller tasmanska tigrar som de också kallas, på en djurpark i Hobart 1918. Arkivbild.
Pungvargar, eller tasmanska tigrar som de också kallas, på en djurpark i Hobart 1918. Arkivbild.Foto: University of Melbourne/AFP/TT

Pungvargen – eller tasmansk tiger som den kallas i Australien – förklarades utrotad 1936 då det sista exemplaret i fångenskap dog på en djurpark i Hobart på Tasmanien. Kadavret togs då till ett museum, men där slutade spåren efter det och skinn och ben har förmodats varit försvunna.

Tills nu.

Annons

Forskaren Robert Paddle har tillsammans med museikuratorn Kathryn Medlock lyckats spåra kvarlevorna till ett skåp på museet utbildningsavdelning. Djuret ska på grund av en miss i katalogiseringen ha hamnat i en samling som tagits Australien runt i utbildningssyfte, med personalen lyckligt ovetande om att de hanterat det sista kända exemplaret av arten.

– Det valdes för att det var det skinn i samlingarna som var i bäst skick, vi visste inte då att det var från det sista djuret, säger Kathryn Medlock.

Missen förklaras också med att man när djuret dog inte trodde att det handlade om det sista exemplaret.

– På den tiden trodde man att arten fortfarande fanns i det vilda, säger Medlock.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons