Annons

Utrikesfödda satsar mer på högre studier

Utbildning • Publicerad 11 juni 2022
Fler utrikesfödda än inrikesfödda gymnasister pluggar vidare. Arkivbild.
Fler utrikesfödda än inrikesfödda gymnasister pluggar vidare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Utrikesfödda ungdomar pluggar oftare vidare efter studenten än inrikesfödda enligt Statistiska centralbyrån (SCB), rapporterar P4 Värmland.

Inom ett år efter gymnasieexamen 2020 hade 45 procent av de utrikesfödda flickorna inlett högre studier, jämfört med 34 procent bland inrikesfödda flickor.

Annons

För pojkarna var siffrorna 32 respektive 26 procent, enligt SCB.

Lozan Hamid kom till Sverige från Irak 2013. Nu går hon ut från Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn och ska börja studera ekonomi på universitetet i Göteborg. Så här förklarar hon för radion skillnaden i studievilja beroende på bakgrund:

– Jag tror att det har med familjen att göra, man vill verkligen göra dem stolta och utveckla sig själv. Jag vill inte säga att det är ett krav, men det blir nästan så när man inte har haft den möjligheten och plötsligt får den. Då blir det en självklarhet att ta den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons