Annons

Utredning om sprängdåd slut – evakuering kvar

Polisutredningen om explosionen i ett bostadshus på Övre Husargatan i Göteborg läggs ner. Mannen som varit misstänkt hittades död.
En person omkom. 40 lägenheter är fortfarande utrymda.
Brott • Publicerad 8 april 2022
Explosionen i centrala Göteborg skedde tidigt en morgon i september. En person omkom. De materiella skadorna blev omfattande.
Explosionen i centrala Göteborg skedde tidigt en morgon i september. En person omkom. De materiella skadorna blev omfattande.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förödelsen blev stor efter explosionen tidigt en morgon i slutet av september. Sju uppgångar i fastigheten, sammanlagt 140 lägenheter, utrymdes.

Nu, ett halvår senare, har de flesta av hyresgästerna kunnat flytta tillbaka. En uppgång hade "inflyttning" den första april.

Annons

– Två uppgångar återstår. Preliminärt kan de boende där flytta tillbaka i höst, eller vid årsskiftet, säger Jessica Bengtsson, kommunikationschef hos fastighetsägaren Ernst Rosén.

40 lägenheter finns i de uppgångar som fortfarande renoveras.

Den misstänkte mannen hittades död i Göta älv några dagar efter explosionen. Det finns ingen misstanke om att han utsatts för brott.

Inte fått förklara

Han var häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Efter dödsfallet avskrevs misstankarna.

– Är någon avliden kan man ju inte hålla förhör med den personen. Man kan inte heller få personens skuld prövad i domstol, påpekar åklagaren Maria Thorell.

– Då kan man inte säga att någon är skyldig. Han har inte fått förklara sig, tillägger hon.

Misstankarna berodde i första hand på att mannen haft tillgång till det utrymme där explosionen skedde, och att han under dagarna innan köpt butan- och propangas, tändare och tändstickor samt dunkar med bensin.

Utredningen visade också att mannen haft bensin på sina skor, och att det i en telefon som han hanterat gjorts sökningar på bland annat sökorden butan, propan och explosivt.

– Brännbara vätskor har orsakat explosionen, säger åklagaren.

Kritik mot media

Maria Thorell vill inte säga något om eventuellt motiv till det som hände.

Annons

Ingen annan misstänks ha varit inblandad i dådet.

Åklagaren uttrycker viss kritik mot massmedias hantering av händelsen.

– I början, när vi letar efter en person... det skrivs så mycket, och personen förstår att den är eftersökt. Det gör inte att det blir lättare att hitta personen, anser kammaråklagare Maria Thorell.

Fakta: Explosionen

Tisdag den 28 september 2021, klockan 04.48: En explosion skakar ett höghus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Huset fattar eld, och branden kan släckas först sent på eftermiddagen. 16 personer förs till sjukhus. Fyra av dem får intensivvård. 140 lägenheter evakueras.

Den 29 september: Räddningstjänsten fortsätter arbetet i fastigheten. Insatser görs av kommunen, fastighetsbolag, försäkringsbolag och frivilligorganisationer för att hjälpa och stötta de drabbade.

Den 30 september: Polisen meddelar att en man i 50-årsåldern anhållits i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Flera tillslag görs, men mannen hittas inte. Polisens tekniska undersökning av huset kan komma i gång.

Den 4 oktober: Mannen häktas i sin frånvaro vid Göteborgs tingsrätt. Rubriceringen är nu grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov mordbrand, samt mordförsök, alternativt grov misshandel.

Den 5 oktober: Åklagaren beslutar att efterlysa den misstänkte i hela världen.

Den 6 oktober: Mannen hittas död i Göta älv i centrala Göteborg.

Den 15 oktober: En kvinna som sedan explosionen vårdats på sjukhus har avlidit av sina skador, meddelar polisen.

Den 1 november: Boende i fyra av sju de evakuerade trappuppgångarna får återvända till sina lägenheter.

Den 1 april 2022: Boende i en femte uppgång kan flytta in igen.

Den 8 april: Polisens utredning om explosionen läggs ner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons