Annons

Utplattad sanddyn får känslor att svalla

Det kan verka som bråk i en sandlåda men i danska Skagen svallar känslorna på högsta nivå. En av ortens berömda sanddyner har jämnats med marken, och anklagelserna haglar om vem som försökt skaffa sig bättre havsutsikt.
Danmark • Publicerad 2 november 2019
Platsen för den ödelagda sanddynen vid Skagen Sønderstrand på fredagen.
Platsen för den ödelagda sanddynen vid Skagen Sønderstrand på fredagen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Det var förra helgen som morgonpigga Skagenbor upptäckte att en naturskyddad sanddyn på Sønderstrand hade krympt betydligt. Tusentals kubikmeter sand uppskattas ha schaktats ner från den 2 000 kvadratmeter stora dynen och marken har jämnats ut.

Många i området, som värnar sina höga "klitter", är upprörda. Så även borgmästare Birgit S Hansen (S) i Fredrikshavns kommun.

Annons

– Det är inte okänt att en del tycker att dynerna ligger i vägen. Jag har ingen aning om vem som har gjort det här, men det är mycket dumt, respektlöst och direkt olagligt, säger hon till Danmarks Radio.

"Enskilda leker polis"

Sedan dess har tonen varit hård inte minst i sociala medier. Specifika adresser och husägare nära stranden har pekats ut som misstänkta. Borgmästaren har fått flera tips om vilka de skyldiga kan vara. Nu manar hon till besinning.

– Den här uppiskade stämningen är ett uttryck för ilska över att det är någon som har så liten respekt för naturen och vår gemensamma egendom. Men att gå in på varandras motiv och peka ut varandra och döma varandra, det går inte an, säger hon till DR.

– Några enskilda har tappat fattningen och går ut och leker polis och dömer här, och det ska vi självklart låta bli, fortsätter hon.

"Tryckt stämning"

En av dem som känner sig utpekade säger till radion att "gatans parlament" har tagit över.

– När de går förbi ingången tittar de antingen misstänksamt eller så tittar de bort för att undvika oss. Det är en rätt obehaglig och tryckt stämning, säger han.

Polisen utreder händelsen och söker vittnen som kan ha sett en hjullastare eller liknande i området det aktuella datumet, eventuellt på en släpvagn. Tekniska spår från fordon har säkrats på platsen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons