Annons

Utlåtande: 19-åring allvarligt psykiskt störd

Även det rättsliga rådet anser att 19-åringen, som i mars mördade sin mamma och bror i Luleå, led av en allvarlig psykisk störning, rapporterar SVT Norrbotten.
Brott • Publicerad 12 juli 2023
Det var i början av mars som polisen fick larm om att två personer dödats i ett villaområde i Luleå. Arkivbild.
Det var i början av mars som polisen fick larm om att två personer dödats i ett villaområde i Luleå. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Under rättegången, som inleddes i juni, ansåg åklagaren Åsa Valter att det fanns oklarheter i den rättspsykiatriska undersökningen av mannen. Hon yrkade därför att det rättsliga rådet skulle pröva den för att få en ny bedömning om 19-åringen ska dömas till vård – något som rätten gick med på.

– Det är svårbedömt. När man tar del av polisen kroppskamera har han en verklighetsuppfattning, kan sitt personnummer och förklarar varför han har gjort det här, sade hon under sin slutplädering.

Annons

Nu har expertgruppen gjort en ny bedömning av 19-åringen, och efter att ha gått igenom alla relevanta handlingar delar rådet slutsatserna i den rättspsykiatriska utredningen. De anser alltså att 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och undersökningstillfället.

Rättegången kommer därmed att återupptas den 17 juli.

Det var den 9 mars som den unge mannen greps blodig utanför en villa i bostadsområdet Svartöstaden. I bostaden låg hans mamma och bror mördade med flera knivhugg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons