Annons

"Utdött" djur hittad under sten

Den troddes ha dött ut under 1930-talet. Men när en doktorand vid University of Sydney lyfte på en sten visade det sig att djurarten i allra högsta grad levde.
Australien • Publicerad 9 oktober 2022
Forskaren Maxim Adams trodde knappt sina ögon när han gjorde upptäckten.
Forskaren Maxim Adams trodde knappt sina ögon när han gjorde upptäckten.Foto: University of Sydney
Den kanske inte frodas, men åtminstone lever Panesthia lata.
Den kanske inte frodas, men åtminstone lever Panesthia lata.Foto: University of Sydney

Det rör sig om en stor, vinglös kackerlacka som lever av trä, som bara funnits på ön Lord Howe i Australien.

Arten, med det vetenskapliga namnet Panesthia lata, troddes ha dött ut i samband med att råttor anlände till ön 1918. Flera expeditioner har gjorts på jakt efter arten, utan resultat.

"Kan inte stämma"

Annons

Därför trodde doktoranden Maxim Adams vid University of Sydney knappt sina ögon när han lyfte på en sten.

– De första tio sekunderna eller så tänkte jag: "Nej, det kan inte stämma", säger han till universitets sajt och fortsätter:

– Jag menar, jag lyfte på den första stenen under det här stora banjanträdet, och där var den.

Flera kacerlacksfamiljer hittades under trädet, men trots att forskarna letade en vecka och sökte igenom alla andra träd i närheten, så hittades inga fler.

– Vi hoppas kunna studera deras livsmiljö, beteenden och genetik och lära oss mer om hur de lyckades överleva, genom ytterligare experiment på ön, säger professor Nathan Lo till sajten.

Unik ö

Lord Howe ligger en bra bit ut i Stilla havet, 60 mil från australiska östkusten. Just att ön varit så isolerad har gett uppkomst till unika arter. Här finns 1 600 ryggradslösa djur, varav hälften inte går att finna någon annanstans på planeten.

Den två–fyra centimeter långa kackerlackan kanske inte ser så mycket ut för världen, men är viktig som föda till andra djur och för att den hjälper till att bryta ned döda träd.

Forskare hade därför funderat på att introducera liknande arter på ön, men nu behövs inte det när uppgifterna om ursprungsinvånarens död visat sig vara överdrivna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons