Annons

Utbrott av hepatit A över – dadlar misstänks

Hälsa • Publicerad 10 juni 2019
Utbrottet av hepatit A som pågått sedan slutet av februari är nu över, enligt Livsmedelsverket.
Utbrottet av hepatit A som pågått sedan slutet av februari är nu över, enligt Livsmedelsverket.Foto: Leif R Jansson/TT

Utbrottet av hepatit A som pågått sedan slutet av februari är nu över, enligt Livsmedelsverket. Det totala antalet insjuknade mellan den 26 februari och den 17 april är elva personer i åtta län, och färska dadlar misstänks vara boven i dramat.

Smittkällan har samtidigt inte helt lyckats fastställas genom analyserna, men eftersom det gått så pass lång tid sedan den senaste smittade konstaterades betraktas utbrottet som över.

Annons

Alla de smittade har ätit dadlar från Iran, men av olika varumärken. Livsmedelsverket noterar också att smittspårningen är svår. Det tar flera veckor från smittotillfället till insjuknande och ibland finns inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smitta finnas i en del av förpackningen medan resten är fri från smitta.

Hepatit A-virus orsakar leversjukdomen hepatit A, en inflammation som kan ge gulsot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons