Annons

Utbrett fusk bland utländska lastbilar

Hundratals utländska lastbilar kör olagligt i Sverige, enligt en ny rapport. Transportarbetareförbundet vill därför se bättre kontroller på vägarna.
Transport • Publicerad 1 juni 2021
Studien om transportfusket är en del av ett åtta år långt forskningsprojekt. Arkivbild.
Studien om transportfusket är en del av ett åtta år långt forskningsprojekt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det pågår ett omfattande fusk bland utländska lastbilar på svenska vägar, enligt en studie som SVT och TV4 Nyheterna tagit del av.

Enligt lag är det tillåtet för utländska lastbilar att stanna i Sverige i sju dagar och göra max tre körningar. Men den nya studien, som följer åtta års forskning, visar att hundratals lastbilar bryter mot dessa regler.

Annons

– Vi har lastbilar som körde illegalt här för åtta år sedan, och fortfarande inte följer reglerna. Trots upprepade sanktionsavgifter väljer de att stanna kvar i Sverige, för tyvärr är det fortfarande lönsamt för många åkerier att fuska i Sverige, säger Henrik Sternberg, forskare vid Iowa State University i USA som ligger bakom rapporten, till SVT.

Detta är ett problem på flera sätt enligt Sternberg. Dels miljön, eftersom utländska bilar befaras släppa ut mer avgaser, dels risken att svenska åkerier inte kan konkurrera på lika villkor. Dessutom förlorar Sverige hundratals miljoner kronor i skatteintäkter.

– Som det ser ut i dag har trafikpolisen inte en chans i världen att klara av det här. Den behöver mer resurser och en bättre samordning under en ny myndighet, säger Transports Tommy Wreeth till TV4 Nyheterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons