Annons

Utahskolor förbjuder bibelversion: För vulgär

Ett skoldistrikt i den amerikanska delstaten Utah har förbjudit Bibeln i grundskolor eftersom den anses innehålla "vulgaritet och våld", rapporterar BBC.
USA • Publicerad 4 juni 2023
Bibelversionen King James Bible anses vara för våldsam och vulgär. Arkivbild.
Bibelversionen King James Bible anses vara för våldsam och vulgär. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Beslutet fattades efter ett klagomål från en förälder om att King James Bible, en engelskspråkig översättning av Bibeln från 1600-talet, innehåller material som är olämpligt för barn.

De styrande republikanerna antog 2022 en lag som förbjuder "pornografiska eller oanständiga" böcker i skolor – en lag som föräldern ansåg att bibeln föll under. Av de böcker som hittills har förbjudits handlar de flesta om sexuell läggning och identitet.

Annons

Lagstiftarna ansåg först att förslaget var ett hån – men svängde senare i frågan och håller nu med om att det är "utmanande läsning" för yngre barn.

De anser dock inte att Bibeln bryter mot lagen från 2022, men att den innehåller teman som inte lämpar sig för barn. Bibeln ska få vara kvar på lokala gymnasieskolor.

Bibelförbudet kommer samtidigt som flera konservativa delstater – som Florida, Texas, Missouri och South Carolina – förbjudit undervisning om kontroversiella ämnen som rättigheter för hbtqi-personer. Även mer liberala delstater har förbjudit vissa böcker i skolor, med hänvisning till kränkande innehåll, enligt BBC.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons