Annons

USA:s målfirande kritiseras – och försvaras

USA:s 13–0-seger mot Thailand saknar motstycke i VM-historien.
Men amerikanskornas sätt att fira sina mål delar fotbollsvärlden.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2019
Magdalena Eriksson var tillsammans med Stina Blackstenius den enda startspelaren från Chile-matchen, som tränade fotboll dagen efter 2–0-segern.
Magdalena Eriksson var tillsammans med Stina Blackstenius den enda startspelaren från Chile-matchen, som tränade fotboll dagen efter 2–0-segern.Foto: Jonas Ekströmer/TT

USA slog Thailand med 13–0 på tisdagen och tog därmed den största segern i fotbolls-VM:s historia. Diskussionen efteråt har dock inte bara handlat om den högkaratiga insatsen.

USA har fått kritik från flera håll för att spelarna firade varje mål som om det vore det första. Den svenska mittbacken Magdalena Eriksson kan förstå invändningarna.

Annons

– Om man gör nio, tio, elva, tolv, tretton mål, då tycker jag faktiskt inte att man behöver fira på det sättet, speciellt inte de rutinerade målskyttarna som har gjort jag vet inte hur många landslagsmål sedan tidigare. Jag kan förstå det om man gör sitt första landslagsmål men tycker inte att man ska fira på det sättet, säger Magdalena Eriksson.

Inte USA:s fel

Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman håller inte riktigt med. Han skulle inte ha stoppat de svenska spelarna om de gjorde som amerikanskorna i ett liknande läge.

– Nej, det tror jag inte. Om du spelar en match i ett VM och du gör mål, som spelare eller som lag, och du är här för att gå långt … vad ska de be om ursäkt för?, säger Magnus Wikman.

– Man ska få bli glad och det är inte USA:s fel att Thailand släpper in 13 mål.

"Vi visade respekt"

USA:s förbundskapten Jill Ellis ställer sig frågande till kritiken. Hon tycker att laget med sitt sätt att inte slå av på takten visade just den respekt som de anklagas för att ha saknat.

– Det här är ett VM och alla lag har gjort det fantastiskt bra att ens komma hit. Men att visa respekt mot motståndet är att ge allt, säger Jill Ellis enligt AFP.

Magdalena Eriksson betonar att hon inte vill ta ifrån USA något, men tycker ändå att de kunde ha skött det lite snyggare.

– Det kanske är något som de har pratat om, att de ska värdera varje mål som viktigt. Det har jag full respekt för och jag tar inte ifrån USA något, jag tycker att de var otroligt duktiga.

– Men jag tycker att det är lite fotbollens fairplay, man kan vara en bättre vinnare än så.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons