Annons

USA vill se ett nytt kärnvapenavtal

USA är villigt att fortsätta begränsa antalet kärnstridsspetsar och samtidigt inleda förhandlingar om ett nytt kärnvapenavtal med Ryssland. Amerikanerna vill även diskutera med Kina.
USA/Ryssland • Publicerad 2 juni 2023
Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Vi är redo att följa begränsningarna så länge också Ryssland gör det, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett tal inför organisationen Arms Control Association på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i februari att landet pausar sitt deltagande i det befintliga avtalet, Nya Start, som sträcker sig till februari 2026.

Annons

Sullivan betonar att USA fram till att avtalet löper ut avser att följa den nuvarande begränsningen av antalet stridsspetsar – 1 550 per land.

USA är även "öppet för dialog" om ett nytt avtal med både Ryssland och den snabbt växande kärnvapenmakten Kina. Sullivan uppmanar ledningen i Moskva till nya samtal snart.

– USA är redo att möta Ryssland nu för att hantera riskerna med kärnvapen, säger han.

Jake Sullivan konstaterar att situationen i dag är annorlunda mot under kalla kriget, då USA bara hade Ryssland att förhålla sig till. Enligt honom bedöms Kina besitta 1 500 kärnvapen år 2035.

– USA måste för första gången i historien avskräcka två nästan jämlika kärnvapenmakter, säger han och tillägger att USA är redo för "förbehållslösa" diskussioner med Kina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons