Annons

USA varnar för fentanylboom på väg till Sverige

Heroin spetsat med den livsfarliga drogen fentanyl har hittats i Sverige. Amerikansk polis varnar också för en kommande exportboom av fentanyl till Europa.
Hälsa • Publicerad 1 augusti 2022
Svart mexikanskt heroin som beslagtagits av amerikansk polis och visat sig innehålla fentanyl.
Svart mexikanskt heroin som beslagtagits av amerikansk polis och visat sig innehålla fentanyl.Foto: Amerikanska polisen

Enligt Stockholms brukarförenings Niklas Eklund har droganvändare hört av sig med varningen att fentanylspetsat heroin är i omlopp. Man har också fått inspel från andra föreningar ute i landet om "konstigt heroin".

– Några medlemmar har använt fentanylstickor som indikerar att det finns fentanyl i heroinet. Tyvärr är stickorna ganska dyra, men vi försöker dela ut i den mån det går.

Annons

I Sverige har de fentanylrelaterade dödsfallen minskat sedan 2018, från att under några år i mitten av 2010-talet kunnat räknas i mellan 100–150 fall årligen.

Många dödsfall i USA

I USA är bilden dock en annan – förra året dog omkring 70 000 människor till följd av fentanylrelaterade överdoser, enligt skattningar från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Den utbredda opioidkrisen, som har sin grund i en överförskrivning av opioidläkemedel, gör att efterfrågan är stor – vilket mexikanska karteller sett till att utnyttja.

I takt med att flera amerikanska delstater legaliserat cannabis har nätverken i stor utsträckning ställt om till heroin och sedan till fentanyl.

– Av det enkla skälet av att de tjänar så mycket pengar på det, säger Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen.

Han är nyss hemkommen från en konferens med USA:s nationella systerföreningar, som samlar representanter från DEA, FBI och andra tunga amerikanska polisinstanser. Här delar man med sig av aktuella spaningar och drogtrender. Årets huvudbudskap från DEA – den amerikanska narkotikapolisen – är rakt och gäller just fentanyl.

– "Watch out, det här kommer att komma till Europa", summerar Lennart Karlsson passningen från sina amerikanska kollegor.

"För mycket pengar"

För tre år sedan handlade konferensen om så kallad ice, kristalliserat metaamfetamin, en drog som varit vida spridd i USA och sedan skulle visa sig bli vanligare i Europa – Sverige inräknat.

Lennart Karlsson ser därför med oro på profetian från årets sammankomst.

– Det handlar om för mycket pengar för att kartellerna skulle låta bli.

Trenden för amerikansk narkotikatillverkning på den industriella skalan är att kartellerna helt verkar gå från växtbaserade droger till syntetiskt framställda, med fokus på fentanyl. Tillverkningskostnaderna är små i förhållande till vinsten och slutprodukten lättare att smuggla.

Liknar vanliga piller

Annons

När det gäller fentanyl kommer de kemiska beståndsdelarna ofta från Kina och kokas sedan samman i Mexiko, varpå de skickas vidare till USA för att distribueras i konsumentleden.

I USA uppträder den olagliga fentanyldistributionen i stor utsträckning i form av plagierade piller som är designade att likna kommersiella läkemedel. Men fentanyler används också till att spetsa andra droger, som till exempel heroin.

Fakta: Fentanyl och fentanylanaloger

Fentanyler är syntetiska opioidläkemedel som kan vara upp till 50 gånger mer potenta än heroin, vilket innebär att en dos motsvarar storleken av ett korn bordssalt eller mindre.

Inom vården används de för sövning och komplexa fall av smärtlindring, ibland i form av plåster som under flera dagars tid utsöndras genom huden. Som illegal drog är de extremt svårdoserade.

På den svarta marknaden förekommer också så kallade fentanylanaloger, det vill säga varianter med annan kemisk struktur än de narkotikaklassade fentanylerna, och kan i vissa fall därför undgå narkotikaklassning.

I Sverige har de fentanylrelaterade dödsfallen minskat sedan 2018, från att under några år i mitten av 2010-talet kunnat räknas i mellan 100–150 fall årligen. Den svenska fentanylepidemin drevs delvis av att fentanylanaloger såldes öppet i form av nässprej på webbsajter.

Skärpt lagstiftning i Sverige och andra länder, fällande domar mot internetsäljare i Sverige och ökad medvetenhet i brukarled om drogernas farlighet fick dödstalen att sjunka kraftigt.

Källor: FASS, Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons