Annons

USA skickar vapenpaket till Taiwan

USA meddelar att man ska skicka ett vapenpaket värt 1,1 miljarder dollar, motsvarande runt 12 miljarder kronor, till Taiwan. Kina varnar för "motåtgärder" och säger att affären "allvarligt äventyrar" relationerna mellan Washington och Peking.
USA/Taiwan • Publicerad 3 september 2022
En taiwanesisk soldat. Arkivbild.
En taiwanesisk soldat. Arkivbild.Foto: Johnson Lai/AP/TT

Paketet är tänkt att förstärka öns försvar samtidigt som spänningarna mellan Taiwan och Kina ökar. Det består bland annat av ett radarsystem som ska hjälpa Taiwan att spåra inkommande missiler.

– Kina kommer resolut att vidta legitima och nödvändiga motåtgärder i ljuset av utvecklingen av situationen, säger Liu Pengyu, talesperson vid Kinas ambassad i Washington.

Annons

Beskedet om vapenpaketet kommer en månad efter det att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, gjorde ett uppmärksammat besök i Taiwan. Kina reagerade kraftfullt på resan och drog i gång flera dagar av omfattande militärövningar runt den självstyrande ön.

Taiwaneserna lever under ett konstant invasionshot, då kommunistregimen i Peking anser att den demokratiskt självstyrande önationen är en del av Kina och regelbundet uttalar att Taiwan en dag ska intas, med militärt våld om så krävs.

USA erkänner heller inte officiellt Taiwan som en suverän stat.

– Vi uppmanar Peking att upphöra med sitt militära, diplomatiska och ekonomiska tryck mot Taiwan och i stället föra en meningsfull dialog med Taiwan, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson.

– USA kommer att fortsätta att stödja en fredlig lösning av frågor över sundet, i överensstämmelse med Taiwans folks önskemål och intressen, fortsätter talespersonen.

Det nya vapenpaketet måste nu få godkännande i den amerikanska kongressen, något som praktiskt taget går att räkna med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons