Annons

USA ska öka militär närvaro i Polen

USA • Publicerad 12 juni 2019
Polens president Andrzej Duda och amerikanske kollegan Donald Trump har tecknat avtal om försvarssamarbete.
Polens president Andrzej Duda och amerikanske kollegan Donald Trump har tecknat avtal om försvarssamarbete.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Polens president Andrzej Duda är på statsbesök i USA och undertecknade tillsammans med sin amerikanske kollega Donald Trump på onsdagen ett avtal om gemensamt försvarssamarbete.

– Som den här deklarationen gör klart så förenas USA och Polen inte bara av ett strategiskt partnerskap utan även gemensamma värderingar, ömsesidiga mål och en väldigt stark och bestående vänskap, sade Trump under den efterföljande presskonferensen i Vita huset.

Annons

Avtalet innebär bland annat att USA kommer att utöka antalet soldater som är stationerade i Polen. Något som Warszawa efterfrågat för att avskräcka Ryssland från möjlig militär aggression.

Polen har åtagit sig att finansiera en ny militärbas som ska kunna husera 1 000 amerikanska soldater. Inför statsbesöket antydde Duda skämtsamt att basen skulle kunna döpas till "Fort Trump".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons