Annons

Biden i ledning: "Vi kommer att vinna"

Demokraten Joe Biden ökar sin ledning i kampen om Vita huset och tror sig säker på segern.
Trumpkampanjen har vänt sig till domstol för att stoppa rösträkning i flera stater och hindra att sena poströster räknas i Pennsylvania.
USA • Publicerad 4 november 2020
Demokraternas presidentkandidat framträder i ett tal i Wilmington, Delaware.
Demokraternas presidentkandidat framträder i ett tal i Wilmington, Delaware.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
En valförrättare stängde dörrarna till rösträkningshallen i Detroit. Enligt myndigheterna var kvoterna för valobservatörer redan fyllda.
En valförrättare stängde dörrarna till rösträkningshallen i Detroit. Enligt myndigheterna var kvoterna för valobservatörer redan fyllda.Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Trumpsupporter i Pennsylvania.
Trumpsupporter i Pennsylvania.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Joe Biden har vunnit två av de viktiga vågmästarstater som setts som avgörande, Michigan och Wisconsin, enligt CNN. Han leder därmed med minst 253 av de elektorsröster som står på spel.

I ett tal säger han att han kommer att vinna.

Annons

– Efter en lång natts rösträkning står det klart att vi vinner tillräckligt många stater för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentskapet, säger han.

– Jag är inte här för att deklarera att vi har vunnit, utan för att rapportera att när rösträkningen är avslutad så tror vi att vi är segrarna.

En stund senare hävdade Trump på Twitter att han vunnit i Michigan, och dessutom i North Carolina, Georgia och Pennsylvania där rösträkningen fortfarande pågår.

Går till domstol

Men Trumpkampanjen ger sig inte utan strid. Det skiljer bara runt 20 000 röster mellan de båda kandidaterna i Wisconsin och Trumplägret begär omräkning.

"Det har förekommit rapporter om oegentligheter i flera counties i Wisconsin vilket väcker allvarligt tvivel på giltigheten", säger Trumps kampanjchef Bill Stepien i ett uttalande.

Trumpkampanjen har också gått till domstol med krav på att rösträkningen ska pausas i Michigan och i Pennsylvania, där Trump har ett övertag.

Motiveringen i bägge fallen är att Trumpkampanjens observatörer inte fått tillräcklig översyn över rösträkningen.

Vid en pressträff anklagar presidentens son Eric Trump och Trumps rådgivare Rudy Giuliani Demokraterna för utbrett valfusk och lovar att driva kampen i domstol.

– Vi kommer att vinna Pennsylvania, men de försöker lura oss på segern, säger Eric Trump och räknar upp en rad exempel på vad han hävdar är oegentligheter.

CNN rapporterar om tumult från en rösträkningscentral i Detroit, Michigan, där frivilliga observatörer ska ha avvisats av polisen efter trängsel.

Annons

Trumpkampanjen begär också att USA:s högsta domstol ska riva upp ett domstolsbeslut om att poströster ska få registreras fram till fredag i Pennsylvania om de är poststämplade senast på valdagen.

Trumps kampanjchef Bill Stepien sade tidigare att de kommer att gå till domstol för att se till att inga olagliga röster räknas.

– Om vi räknar alla lagliga röster så vinner vi, presidenten vinner, säger han enligt Reuters.

Antyder valfusk

Redan tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att Trump säkrat vågmästardelstaterna Florida, Ohio och Texas. Därmed grusades Bidens förhoppningar om en snabb seger.

– I mina ögon har vi vunnit, sade presidenten då.

Han antydde samtidigt, utan bevis, att valfusk ägt rum – och hotade att ta rösträkningen till Högsta domstolen.

– Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger dem till listan, sade Trump.

På Twitter senare under dagen fortsatte han att antyda valfusk och skrev att hans ledning i demokratiskt styrda stater "trollades bort" av överraskningsröster. Twitter flaggade inlägget som vilseledande.

Rösträkning kan ta tid

Det är oerhört jämnt – och det stora antalet poströster i årets val kan innebära att det slutgiltiga valresultatet kan dröja i flera dagar,

I Pennsylvania har Trump, med 83 procent av rösterna räknade, för närvarande en relativt stor ledning. Många av delstatens röster väntas dock vara färdigräknade först på fredag.

Annons

Två andra delstrider som kan bli avgörande är de om Georgia och North Carolina. Trump leder just nu i båda delstaterna, med drygt 90 procent av rösterna räknade.

Fakta: Så här ser läget ut just nu

Just nu (4 november 22.30, svensk tid) leder Joe Biden sett till de så kallade elektorsrösterna, som är vad som avgör USA:s presidentval. En kandidat behöver stöd av minst 270 av de totalt 538 elektorerna för att bli president.

Biden har i nuläget enligt CNN:s räkning minst 253 elektorsröster jämfört med Trumps 213. Andra nyhetsorganisationer, till exempel Fox News, anser att Biden har säkrat Arizona och tilldelar honom 264 och Trump 214.

Flera delstater har ännu inte räknat klart sina röster. Trump leder i Pennsylvania, men fortfarande kvarstår många framför allt poströster att räkna. Tidsfristen för att ha räknat klart dem varierar beroende på delstat. Pennsylvania först på fredag.

I Pennsylvania leder den sittande presidenten. Med 83 procent av rösterna räknade har Trump 52,3 procent av rösterna; Biden 46,5 procent.

Även Nevada, Arizona, Alaska, Georgia och North Carolina har röster kvar att räkna. Med över 90 procent av rösterna räknade leder Trump i de två sistnämnda, och även i Alaska där dock endast 47 procent av rösterna ännu räknats.

I Nevada leder i nuläget Biden. I Arizona tros Bidens ledning – med 86 procent av rösterna räknade – vara ointaglig för den sittande presidenten.

Fakta: Så här ser läget ut just nu

Donald Trump ser ut att vinna i följande delstater, enligt amerikanska mediebolags prognoser:

Alabama

Arkansas

Florida

Idaho

Indiana

Iowa

Kansas

Kentucky

Louisiana

Mississippi

Missouri

Montana

Nebraska

North Dakota

Ohio

Oklahoma

South Carolina

South Dakota

Tennessee

Texas

Utah

West Virginia

Wyoming

Biden ser ut att segra i följande delstater:

Colorado

Connecticut

Delaware

Hawaii

Illinois

Kalifornien

Maine

Maryland

Massachusetts

Michigan

Minnesota

New Hampshire

New Jersey

New Mexico

New York

Oregon

Rhode Island

Vermont

Virginia

Washington

Washington DC

Wisconsin

Fakta: Så här ser läget ut just nu

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident 2009-2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra USA stort igen.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovensk-amerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste presidenten i USA som saknar tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons