Annons

USA:s postmästare i blåsväder – igen

Har USA:s omtvistade postchef Louis DeJoy pressat anställda att donera pengar till republikanska politiker – och därmed brutit mot kampanjfinansieringslagar?
Frågan utreds nu av representanthusets mäktiga utredningsutskott.
USA • Publicerad 8 september 2020
USA:s postmästare, republikanen Louis DeJoy.
USA:s postmästare, republikanen Louis DeJoy.Foto: Tom Williams/AP/TT
En demonstration mot nedskärningarna inom USA:s postmyndighet i Washington DC nyligen.
En demonstration mot nedskärningarna inom USA:s postmyndighet i Washington DC nyligen.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

– En mycket respekterad man, sade president Donald Trump på måndagen om DeJoy enligt webbtidningen The Hill.

Men Trump uttryckte också stöd för utredningen och verkade svara jakande på frågan om postmästaren borde avskedas om han brutit mot kampanjlagar.

Annons

– Jo, om det kan bevisas att han gjorde någonting fel, alltid, sade Trump.

– Jag tycker att han är en mycket ärlig kille, men vi får se.

Gav stora bonusar

Enligt uppgifterna, som först publicerades i tidningen The Washington Post , ska DeJoy under sin tid som chef för logistikföretaget New Breed i North Carolina ha uppmanat anställda att skriva ut checkar till samt gå på insamlingsevenemang för vissa republikanska politiker. De anställda ska sedan har ersatts för sina bidrag genom extra bonusar.

– Louis var en nationell insamlingsledare för Republikanska partiet. Han bad anställda om pengar. Vi gav honom pengar och han återgäldade genom att ge oss stora bonusar, berättar David Young som var HR-chef för New Breed, till The Washington Post.

Enligt Young var dessa bonusar större än vad som förväntats, de "täckte skatt och allt annat".

Ett sådant arrangemang är ett brott mot såväl federala vallagar som North Carolinas lokala kampanjfinansieringslagar.

New Yorkdemokraten Carolyn Maloney, som är ordförande i representanthusets utredningsutskott, ska nu undersöka saken och uppmanar postens styrelse att stänga av DeJoy.

Skurit ned

Louis DeJoy själv anser att han "alltid följd kampanjfinansieringslagar och regler", säger hans talesperson Monty Hagler.

Hagler noterar också att de anställda på New Breed aldrig slagit larm om att de känt "någon form av press att ge politiska bidrag".

Postmästarens står Donald Trump nära och har gett miljonbelopp till presidentens kampanj. De senaste veckorna har han orsakat rubriker i samband med den infekterade frågan om poströstning. Detta eftersom han gett order om kraftiga nedskärningar inom postmyndigheten – trots att enorma mängder poströster väntas skickas i samband med höstens virusskuggade presidentval.

Annons

Trump har upprepade gånger kritiserat poströstande och, utan att lägga fram bevis, hävdat att det innebär ökat valfusk.

Fakta: Postchefen Louis DeJoy

Född 1957 i Brooklyn i New York. Har en ekonomutbildning från Stetson University. Hans far var lastbilschaufför och efter studierna tog DeJoy över hans åkeri. Verksamheten utvecklades till logistikbolaget New Breed Logistics med säte i North Carolina. När företaget 2014 såldes till XPO Logistics hade det 7 000 anställda.

DeJoy har därefter haft ett antal chefs- och styrelseuppdrag i näringslivet. Han är känd som detaljorienterad och resultatinriktad men hans företag har också kritiserats för osäkra arbetsförhållanden.

Gift med läkaren och tidigare Estlandsambassadören Aldona Wos, och har två barn. Familjen bor i North Carolina.

Engagerad i Republikanska partiet och har jobbat med att samla in pengar till både partiet och president Donald Trumps kampanj.

Tillträdde i juni som USA:s 75:e postmästare.

Källa: USPS, The New York Times med flera

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons