Annons

Ericssons Irak-affär kan bli "extremt dyr"

Den amerikanska finansinspektionen SEC har inlett en utredning kopplad till telekomjätten Ericssons agerande i Irak 2019, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Korruptionsexperten Peter Utterström säger till TT att beskedet var väntat – och spår att slutnotan blir hög.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2022
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

"Det är för tidigt att avgöra eller förutse resultatet av utredningen, men Ericsson samarbetar fullt ut", skriver bolaget.

Ericssons misstänkta mutor till terrororganisationen IS i Irak har varit hett nyhetsstoff över hela våren.

Annons

För Peter Utterström, advokat och expert på korruption, kom SEC:s besked som ett brev på posten.

– Att det här kommer nu tror jag inte förvånar någon som håller på med den här typen av frågor. Det var ju så uppenbart att man närmast slarvat bort sig själva, säger han.

"Extremt dyrt"

Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att bolaget gjort sig skyldigt till omfattande korruption i Irak. Dessutom konstaterades i rapporten att det inte gick att utesluta att mutor betalats ut till terrororganisationen IS.

Men innehållet i rapporten kommunicerade bolaget ut först i februari i år efter att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar.

Om amerikanska myndigheter slår fast att Ericsson undanhållit information kommer det att bli "extremt dyrt" för bolaget, säger Utterström.

– Även om man som företag vidtar alla åtgärder man förväntas göra om man får reda på att det förekommit korruption blir det dyrt. Men om man inte gör någonting, ja då blir det extremt dyrt.

I sambanden med att rapporten publicerades gjorde bolagets vd Börje Ekholm en intervju med Dagens industri.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna, sade han då.

Oklar slutnota

I Sverige har även åklagare vid riksenheten mot korruption inlett en förundersökning efter avslöjandet om de misstänkta mutorna.

Hur stor notan kan komma att bli för Ericsson i slutänden vill Peter Utterström inte spekulera i, men han nämner som exempel att både Swedbank och Telia tvingats betala miljardbelopp efter att deras respektive korruptionshärvor blivit ärenden i USA.

Annons

Detsamma gäller Ericsson, som 2019 gick med på att betala motsvarande omkring tio miljarder kronor i böter för korruptionsbrott som begicks i ett flertal länder.

– Jag tror inte att någon kan sätta ett pris på det här, men ingen kommer att bli förvånad när det står klart hur mycket det kostar.

TT har sökt Ericsson som inte har några ytterligare kommentarer att lämna under torsdagskvällen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons