Annons

Frågetecken kring Kinas virushantering

Höll Kina i januari inne med uppgifter om hur allvarigt utbrottet av det nya coronaviruset var – för att hinna hamstra medicinsk utrustning? Sådana anklagelser förs fram i en rapport från USA:s departement för inrikes säkerhet
Kina/USA • Publicerad 4 maj 2020
En man på promenad i den kinesiska staden Wuhan, där det nya coronaviruset först upptäcktes,
En man på promenad i den kinesiska staden Wuhan, där det nya coronaviruset först upptäcktes,Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Peking ska bland annat ha undanlåtit att berätta hur smittsamt viruset var, enligt rapporten som återges av webbtidningen Politico med flera.

Under januari, innan detaljer om virusutbrottet delades med världshälsoorganisationen WHO, ökade Kina sin import av medicinska ansiktsmasker, heltäckande skyddskläder och handskar med hundratals procent. Samtidigt ströp man exporten av exempelvis respiratorer, termometrar och skyddsutrustning, enligt rapporten som drar sina slutsatser med "måttlig" säkerhet.

Frågor att besvara

Annons

Där hävdas också att Kina ska ha försökt dölja åtgärderna i den handelsstatistik som därefter publicerades.

Även brittiska företrädare anser att Kina har frågor att svara på rörande hur fort de fäste världens uppmärksamhet på virusutbrottet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det anser jag att de har (frågor att besvara). Kina måste vara öppet och transparent om vad man förlitade sig på, sina brister och även sina framgångar, säger försvarsminister Ben Wallace – som dock inte vill kommentera några underrättelserapporter specifikt.

Vilda anklagelser

President Donald Trump och hans styre är mycket kritisk mot Pekings hantering av det nya coronaviruset, som först upptäcktes i den kinesiska storstaden Wuhan. Trump, och även utrikesminister Mike Pompeo, har antytt att viruset kan ha skapats i ett laboratorium i just Wuhan. USA:s underrättelseorgan har dock slagit fast att coronaviruset inte kommer från något laboratorium och inte är genetiskt modifierat, enligt ett gemensamt uttalande i förra veckan.

Kinas utrikesdepartement å sin sida har hävdat att viruset kan ha förts till landet av amerikansk militär.

Donald Trump anser också att WHO varit för eftergivet mot Kina. Han har därför fryst USA:s bidrag till organisationen.

Fakta: Det nya coronaviruset i världen

Fram till den 4 maj har 3 467 300 fall av covid-19 konstaterats i världen. Den nya coronaviruset finns i alla världsdelar. Totalt 247 000 människor har avlidit.

Den världsdel som drabbats värst är Europa med 140 000 dödsfall. Italien, Storbritannien, Spanien och Frankrike har alla haft över 24 000 döda.

USA är det enskilda land som haft flest antal avlidna; närmare 68 000. Kina, där viruset först upptäcktes, har rapporterat 4 600 döda. I Sverige har knappt 2 700 människor mist livet.

Källa: Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons