Annons

USA-politiker säger nej till Sverige i Nato

USA • Publicerad 2 augusti 2022
Josh Hawley. Arkivbild.
Josh Hawley. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Den republikanske senatorn Josh Hawley kommer att rösta nej till att släppa in Sverige och Finland i Nato, rapporterar The Hill.

Anledningen till beslutet är att Hawley inte anser att USA bör utöka sitt säkerhetspolitiska engagemang i Europa. I en debattartikel som publicerats i tidskriften The National Interest uttrycker Hawley förvisso förståelse för de två nordiska ländernas önskan att gå med i försvarsalliansen.

Annons

Men USA bör inte fokusera på Europa, utan på Kina, som han kallar för "USA:s främsta internationella motståndare".

Sedan tidigare har 18 republikanska politiker i senaten och representanthuset, däribland Marjorie Taylor Greene och Matt Gaetz, sagt nej till Nato-medlemskap för Sverige och Finland. En klar majoritet av både de demokratiska och republikanska ledamöterna ställer sig dock bakom ett ja till ansökningarna.

Senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer hoppas kunna genomföra en omröstning i frågan innan det är dags för ledamöterna att ta ett månadslångt uppehåll med start 8 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons