Annons

USA pausar visst bistånd till Niger

USA pausar en del av sina biståndsprogram i Niger, säger utrikesminister Antony Blinken.
Niger • Publicerad 5 augusti 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Enligt ett uttalande handlar det om program som gynnar Nigers regering, men inga fler detaljer ges. Däremot poängteras att "livräddande humanitärt bistånd och livsmedelshjälp kommer att fortsätta".

Nigers president avsattes i en kupp för över en vecka sedan och Västafrikanska länder har sagt att man har en plan klar för ett möjligt militärt ingripande i Niger, enligt samarbetsorganisationen Ecowas. Nigers kuppmakare å sin sida verkar förbereda sig på väpnad konfrontation med omvärlden.

Annons

Niger har spelat en nyckelroll för västländer som bekämpar ett jihadistiskt uppror i Sahelregionen sedan 2012. USA har omkring tusen soldater stationerade i landet.

– Som vi har klargjort sedan början av denna situation, så kräver amerikanskt bistånd till Nigers regering demokratiskt styre och respekt för en konstitutionell ordning, säger Blinken.

– Vi vill fortsatt stödja folket i Niger för att hjälpa dem att bevara sin surt förvärvade demokrati och vi upprepar vårt krav på ett omedelbart återställande av Nigers demokratiskt valda regering.

På lördagen meddelade Frankrikes utrikesdepartement att man "bestämt och resolut" stöttar det västafrikanska blockets försök till att tillsätta Nigers valda president Mohamed Bazoum igen.

Ecowas har satt upp en tidsfrist till kuppmakarna för att backa, den löper ut på söndag och enligt det franska utrikesdepartementet står "Nigers framtid och stabilitet i hela regionen på spel".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons