Annons

USA: Oväntat fall i arbetslösheten

Det skapades 263 000 nya jobb i USA i september exklusive jordbrukssektorn, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.
Arbetslösheten i september sjönk oväntat till 3,5 procent.
Siffrorna gav ett hack i kurvan på Stockholmsbörsen och lyfte dollarn.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2022
Nya jobbsiffror från USA. Arkivbild.
Nya jobbsiffror från USA. Arkivbild.Foto: Michael Conroy/AP/TT

De oväntat positiva jobbsiffrorna sänkte inledningsvis den redan nedåtgående Stockholmsbörsen, då statistiken ökar pressen på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja räntan.

Dollarn lyfter samtidigt till 11:15 kronor per dollar, medan stora teknikaktier som Apple, Microsoft, Meta Platforms och Alphabet pressas nedåt i terminshandeln på Wall Street.

Annons

Analytiker hade i snitt räknat med 255 000 nya jobb och en arbetslöshet på 3,7 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

I augusti skapades 315 000 nya jobb, medan arbetslösheten steg till 3,7 procent.

Löneökningstakten på årsbasis föll till 5,0 procent, ned från 5,2 procent månaden före. Det låg i linje med förväntningarna.

Arbetskraftsdeltagandet i september var 62,3 procent, mot 62,4 procent månaden före.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons