Annons

USA: Långt färre recept på opioider

USA • Publicerad 9 maj 2019
Antalet skrivna recept på opioider minskar kraftigt i USA. Oxycontin är receptbelagd oxykodon, som är den opioid som används allra mest i rekreationssyfte i USA. Arkivbild.
Antalet skrivna recept på opioider minskar kraftigt i USA. Oxycontin är receptbelagd oxykodon, som är den opioid som används allra mest i rekreationssyfte i USA. Arkivbild.Foto: Toby Talbot/AP/TT

Antalet förskrivningar av receptbelagda opioider har minskat skarpt i USA sedan den utbredda epidemin i landet har hamnat högt på dagordningen och lett till en rad uppmärksammade rättsfall.

Under förra året minskade antalet utskrivna recept med 17 procent – den största minskningen på över 25 år, enligt en studie från det amerikanska vårdforskningsföretaget Iqvia. Sedan 2011 har det minskat med 43 procent.

Annons

Den amerikanska medellivslängden har minskat med anledning av den så kallade opioidkrisen sedan år 2014. USA:s hälsomyndighet har beräknat att 2,4 miljoner amerikaner har ett opioidberoende.

Rättsliga processer pågår mot ett antal läkemedelsbolag och företagsledare som anses ha bidragit till en överförskrivning av opioidklassade smärtstillande läkemedel. Förra månaden riktade USA:s justitiedepartement formella brottsanklagelser mot 60 personer, däribland läkare, sjuksköterskor och apotekare, för att ha skrivit ut hundratusentals illegala recept.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons