Annons

USA inviger digitalt toppmöte om demokrati

Det digitala toppmötet för demokrati, som initierats av USA:s president Joe Biden, inleds officiellt under torsdagseftermiddagen, svensk tid.
USA • Publicerad 9 december 2021
Mötet initierades av USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
Mötet initierades av USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Efter att Joe Biden invigt toppmötet med ett öppningsanförande klockan 14, svenskt tid, drar slutna plenum igång med ett sammanträde under Bidens ledning, följt av plenum lett av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sedan följer öppna seminarier som går att följa online, där världsledare diskuterar bland annat hur världen ska återuppbyggas mer demokratiskt efter covidpandemin och hur korruption ska motverkas.

Annons

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) intar talarstolen under toppmötets andra dag på fredag för att prata om mänskliga rättigheter.

Men redan i början av veckan smygstartade flera av de sammanlagt 111 deltagande länderna programmet med flera evenemang.

I måndags höll Sverige, med utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen, ett evenemang om hbtq-frågor tillsammans med Kap Verde och USA.

Och under onsdagen ledde Sverige, med Magdalena Andersson som representant, en programpunkt om kvinnors roll i demokratins utveckling tillsammans med USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons