Annons

USA hindrade klimatdeklaration om Arktis

Arktiska rådets sammanträde var tänkt att mynna ut i en gemensam deklaration.
I stället slutade mötet i finländska Rovaniemi i fiasko, sedan USA vägrat godkänna formuleringar om att klimatförändringarna är ett hot mot Arktis.
Arktis • Publicerad 7 maj 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Rovaniemi i Finaland.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Rovaniemi i Finaland.Foto: Mandel Ngan/AP/TT

Det är första gången sedan rådet bildades 1996 som de åtta medlemsländerna misslyckats med att enas om en slutdeklaration.

Utrikesministrarna från Danmark, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA fick visserligen ur sig ett kort dokument, med det kvalar bara in under beteckningen "gemensamt ministeruttalande". Klimatförändringarna nämns inte i det.

Annons

Skälet till att länderna kring Arktis inte nådde en uppgörelse var enligt två källor till nyhetsbyrån Reuters att USA inte velat acceptera att klimatförändringarna omnämndes som ett hot mot regionen. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade i sitt tal till rådet att regeringen i Washington DC delar de övriga ländernas engagemang för miljön i Arktis, men att kollektiva mål inte alltid är lösningen.

– De blir meningslösa och till och med kontraproduktiva så fort ett land struntar i att följa dem, sade han enligt Reuters.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) intog en motsatt position och kallade situationen i Arktis för en pågående klimatkris.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons