Annons

USA förbjuder gruppresor till Kuba

USA • Publicerad 4 juni 2019
USA:s finansminister Steven Mnuchin motiverar delvis de skärpta sanktionerna med Kubas utrikespolitik. Arkivbild.
USA:s finansminister Steven Mnuchin motiverar delvis de skärpta sanktionerna med Kubas utrikespolitik. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

USA skärper sanktionerna mot Kuba genom att förbjuda gruppresor till landet, och stänger därmed dörren till ett av de huvudsakliga tillvägagångssätten för amerikaner att resa dit. Dessutom förbjuds export av båtar och privatflygplan.

"Kuba fortsätter att spela en destabiliserande roll i den västra hemisfären, genom att ge kommunismen fotfäste i regionen och stödja motståndare till USA i länder som Venezuela och Nicaragua", säger finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

Annons

Förbudet mot gruppresor kommer sannolikt att utgöra ett hårt slag mot den amerikanska turismen till landet, som tog fart sedan den tidigare presidenten Barack Obama lättade på sanktionerna 2014. USA:s nuvarande president Donald Trump förbjöd individuella resor till Kuba efter det att han tillträdde 2017.

USA införde handelssanktioner mot Kuba 1960 efter den kommunistiska revolutionen i landet.

Kuba är en enpartistat med en författning utformad efter sovjetisk förebild. Den kubanska regimen kritiseras ofta för brott mot mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons