Annons

USA-börsen på högsta nivån sedan våren 2022

USA-börsen har skakat av sig pessimismen som följt på centralbankens återkommande höjningar av styrräntan. Nu är breda index på samma nivå som under våren 2022.
Börs • Publicerad 12 juni 2023
Handlarna på Wall Street väntar spänt på veckans besked om styrräntan. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

De amerikanska börserna fortsatte sin resa uppåt under måndagens handel, drivna av optimism inför möjligheten att centralbanken Federal Reserve (Fed) väljer att pausa höjningen av styrräntan på sitt möte i veckan.

Breda S&P500-index steg 0,9 procent, Dow Jones industriindex steg 0,6 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex lyfte 1,5 procent.

Annons

Uppgången drevs till stor del av teknikbolagen. Elektronikjätten Intel steg 5,5 procent, konkurrenten AMD klättrade 3,4 procent och mjukvarujätten Adobe lyfte 4,5 procent. Indextunga teknikjätten Apple steg 1,6 procent.

Tv-kanalen CNBC noterar att dagens uppgångar innebär att S&P500-index befinner sig på samma nivå som i slutet av april 2022.

Analytikerna förväntar sig att tisdagens inflationssiffror för maj ska visa på en nedgång i inflationstakten, och att det ska öka chansen för ett Fed-möte utan räntehöjningar. Fed har dock höjt styrräntan vid de senaste tio möten. I början av maj höjdes den med 0,25 procentenheter till intervallet 5,00–5,25.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons