Annons

USA återupptar patrull med kurdiska styrkor

Amerikanska trupper har länge patrullerat tillsammans med den syrisk-kurdiska milisen SDF i nordöstra Syrien. Samarbetet avbröts nyligen efter att Turkiet hotat med en ny markoffensiv i landet, men nu har det återupptagits.
Syrien • Publicerad 3 december 2022
En amerikansk patrull i Syrien tidigare i år. Arkivbild.
En amerikansk patrull i Syrien tidigare i år. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Under lördagen sågs en konvoj bestående av fem pansarfordon – fyra amerikanska och ett tillhörande SDF – lämna en by i al-Hasakah-provinsen, i riktning mot en amerikansk bas nära gränsen mot Irak.

SDF, där de kurdiska YPG-styrkorna är den ledande parten, har utgjort en stor del av motståndet mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Annons

Under en presskonferens i tisdags meddelade Mazloum Abdi, gruppens befälhavare, att kriget mot IS är tillfälligt avbrutet på grund av den senare tidens luftanfall från Turkiet.

Turkiet likställer kurdiska organisationer som YPG med terrorstämplade PKK och har anklagat dessa grupper för att ligga bakom ett sprängdåd i Istanbul tidigare i november. Grupperna nekar till inblandning i dådet.

I Syrienkriget har Turkiet stöttat en samling rebellgrupper med bas i nordvästra Syrien medan många västländer och Natokollegor, som USA, har stått bakom de kurdiskledda styrkorna i nordost. Härom veckan utförde Turkiet flyganfall mot dessa styrkors posteringar.

USA har ungefär 900 soldater i Syrien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons