Annons

Upprustad ruin ger glimt av Pompejis lyxliv

Marmorbad, målningar och magnifika pelare. Domus Vettiorum, Vettius hus, i Pompeji i Italien har öppnats för besökare efter 20 års restaurering.
Men inga aristokrater bodde i lyxvillan för snart 2 000 år sedan – utan troligen två frigivna, nyrika slavar.
Italien • Publicerad 4 februari 2023
Pelare i dorisk stil omger gårdsplanen till Domus Vettiorum i Pompeji. Den nyligen restaurerade byggnaden öppnade för besökare i januari.
Pelare i dorisk stil omger gårdsplanen till Domus Vettiorum i Pompeji. Den nyligen restaurerade byggnaden öppnade för besökare i januari.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Vy från matsalen mot en av atriumgårdarna.
Vy från matsalen mot en av atriumgårdarna.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Detalj ur en av väggmålningarna i ett rum, uppkallat efter kärleksguden Cupido.
Detalj ur en av väggmålningarna i ett rum, uppkallat efter kärleksguden Cupido.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Husets två ägare, Aulus Vettius Conviva och Aulus Vettius Restitutus, antas av experter ha blivit förmögna genom framgångsrik handel med vin, en viktig vara i det antika Rom. Som bevis på sin lyckade sociala resa och efter åratal av slit som slavar lät de två, som möjligen var bröder, bygga den palatsliknande lyxvillan. Villan är en av de största i Pompeji och följer den tidens stilideal.

Målningar med detaljrika motiv ur grekisk mytologi pryder väggarna. Marmorbord och marmorbad omger atriumgården i byggnadens mitt, en av flera trädgårdar i huset.

Huset en statusmarkör

Annons

– De försökte uppenbart visa upp sin nyvunna status också genom kultur och genom målningar med motiv från grekisk mytologi. Det handlar om att säga "Vi klarade det och vi är en del av eliten", säger Gabriel Zuchtriegel som är arkeologisk chef vid Pompeji.

Han gläds åt att besökare nu kan ta del av den tidens vardagsliv, om än i lyxförpackning. Restaureringen är den senaste i den arkeologiska stadens återfödelse, efter årtionden av byråkratisk försummelse, översvämningar och plundring.

– Det är som om Pompejis historia och till och med Roms historia inryms i ett enda hus, säger Zuchtriegel.

Huset grävdes fram av arkeologer för första gången i slutet av 1800-talet, efter att ha sovit en törnrosasömn sedan vulkanutbrottet år 79 efter Kristus som förstörde staden.

Tjocka lager paraffin

Flera försök att restaurera väggmålningarna har gjorts under årens lopp, bland annat har man försökt bevara dem med paraffin. Men med tiden blev det tjocka lagret paraffin smutsigt och målningarna svåra att se. Paraffinet visade sig dock ha bevarat målningarna på ett makalöst sätt, enligt arkeologerna.

År 2002 stängdes byggnaden för besökare på grund av akuta behov av restaurering. Bland annat behövde taket stöttas. 2016 öppnades delar av Domus Vettiorum tillfälligt, för att stängas igen 2020 så att de renoveringen kunde slutföras.

Väggmålningarna, golven och pelarna har återställts i den sista restaureringsfasen och den 11 januari öppnade byggnaden åter för allmänheten.

Fakta: Pompeji

Pompeji grundades 600 före Kristus vid Neapelbukten av italiker. Staden stod under både etruskiskt och grekiskt inflytande innan den blev romersk koloni.

Staden drabbades 62 efter Kristus av en våldsam jordbävning, vars följder ännu var märkbara då vulkanen Vesuvius utbrott år 79 för alltid lade Pompeji i ruiner.

Av stadens omkring 20 000 invånare dödades omkring en tiondel i vulkanutbrottet. Staden begravdes i aska och lava och återupptäcktes först på 1700-talet.

Många av de döda Pompejibornas kroppar lämnade efter sig håligheter i den vulkaniska massan och man har kunnat göra avgjutningar i gips av deras kroppar.

Källa: Nationalencyklopedin, So-rummet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons