Annons

Uppgörelse nådd kring Grodan Pepe

Nöje • Publicerad 13 juni 2019
Matt Furie tog livet av Grodan Pepe 2017. Nu har han även nått en uppgörelse med Infowars-grundaren Alex Jones. Arkivbild.
Matt Furie tog livet av Grodan Pepe 2017. Nu har han även nått en uppgörelse med Infowars-grundaren Alex Jones. Arkivbild.Foto: Matt Furie/AP/TT

Serieskaparen Matt Furie och grundaren av konspirationsteorisajten Infowars, Alex Jones, har gjort upp i godo kring upphovsrätten till Grodan Pepe, skriver

Furie skapade Pepe som en harmlös figur just för "Boy's club" 2005, men fick senare bevittna hur grodan kidnappades av den högerextrema så kallade "alt-right"-rörelsen och blev ett internetfenomen med rasistiska förtecken. Olika hatgrupper har gjort grodan till sin symbol och för några år sedan lade medborgarrättsorganisationen ADL till honom på sin lista över hatsymboler där även den nazistiska svastikan och Ku Klux Klans kors ingår.

Annons

Pepe användes även flitigt av Trump-anhängare under den amerikanska valrörelsen 2016.

Till slut stämde Furie Infowars och Alex Jones för att ha använt sig av Pepe utan hans medgivande, vilket nu resulterar i en uppgörelse där Furie får strax över 140 000 kronor och Infowars ska sluta sälja bilder med Pepe och förstöra alla exemplar sajten har av en affisch där Pepe är Trump-supporter.

Furie tog livet av Pepe i en seriestripp 2017.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons