Annons

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från CIA om att Ukraina planerade en attack mot de ryska Nord Stream-gasledningarna, rapporterar The Washington Post.
Nord Stream • Publicerad 6 juni 2023
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, ekonomiska zoner och territorialvatten.Foto: Anders Humlebo/TT

Tidningen, vars uppgifter både bygger på den så kallade Pentagonläckan samt flera myndighetskällor, skriver att informationen kom till underrättelsetjänsten CIA från ett europeiskt lands underrättelsetjänst i juni förra året. Sabotaget inträffade den 26 september.

Myndighetskällorna uppger för tidningen att CIA även delade uppgifterna med Tyskland och "andra europeiska länder".

Annons

Uppgifterna gör gällande att den ukrainska militärens plan gick ut på att skicka en mindre dykargrupp för att spränga hål på ledningarna. Den gruppen uppges ha rapporterat direkt till överbefälhavaren för de ukrainska styrkorna. President Volodymyr Zelenskyj ska däremot inte ha känt till planerna.

Det framgår inte vilket lands underrättelsetjänst det var som försåg CIA med uppgifterna.

De europeiska underrättelseuppgifterna ska ha läckt ut på plattformen Discord, där nationalgardisten Jack Teixeira misstänks för att ha delat över 100 hemligstämplade dokument i vad som i folkmun kallas Pentagonläckan.

Ursprungskällan uppges vara en person i Ukraina.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september 2022.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons