Annons

Uppgifter: Norskt-brittiskt avtal klart

Norge/Storbritannien • Publicerad 3 juni 2021
Norge och Storbritannien är överens om ett frihandelsavtal, erfar norska medier. På bilden statsminister Erna Solberg och premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Norge och Storbritannien är överens om ett frihandelsavtal, erfar norska medier. På bilden statsminister Erna Solberg och premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Norge och Storbritannien är överens om ett frihandelsavtal mellan länderna, enligt uppgifter till NRK och nyhetsbyrån NTB.

Detaljerna i avtalet är inte kända, men presenteras på fredag.

Annons

Frihandelsavtalet måste först godkännas av stortinget, som stänger för sommaren den 18 juni.

Ole Erik Almlid, vd för den norska näringslivsorganisationen NHO, säger att stortinget inte får stänga förrän avtalet är godkänt.

– Det är ett helt avgörande avtal för Norge. Det är det viktigaste avtalet sedan EES-avtalet, säger han till NTB.

Han påpekar att Storbritannien är Norges viktigaste handelspartner efter EU.

Länderna har behövt ett frihandelsavtal mellan dem sedan Storbritannien lämnade EU. Förhandlingarna inleddes förra sommaren och har pågått på övertid i flera månader.

I väntan på ett riktigt avtal har ett tillfälligt använts. Det avtalet har säkrat handeln med varor, men har inte haft någon lösning för tjänster och investeringar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons