Annons

Uppgifter: Gripen får säljas till Filippinerna

Inspektionen för strategisk produkter (ISP) ger Saab preliminärt grönt ljus för att sälja Jas Gripen till Filippinerna, uppger .
ISP varken bekräftar eller dementerar uppgifterna och någon affär har inte kommunicerats av de inblandade parterna.
Försvar • Publicerad 1 december 2022
JAS 39 Gripen vid militäruppvisningen Totalförsvar Öland i Stora Rör i oktober. Arkivbild.
JAS 39 Gripen vid militäruppvisningen Totalförsvar Öland i Stora Rör i oktober. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Aftonbladets uppgifter gör gällande att Saab fått ett positivt förhandsbesked för export av stridsflyget Gripen, efter att ISP:s politiskt tillsatta exportkontrollråd i november tagit ett oenigt beslut om att godkänna affären.

"Den här typen av uppgifter är föremål för sekretess. I första hand utrikessekretess men i regel även kommersiell sekretess. ISP kan därför inte bekräfta eller dementera sådana uppgifter", säger Karl Evertsson, utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare vid ISP, till tidningen.

Annons

Aftonbladet uppger att exportkontrollrådet så sent som i oktober i fjol sade nej till export av Gripen till Filippinerna.

Hur många plan eller vilken modell av Gripen det rör sig om är inte känt, men enligt tidningens uppgifter rör det sig oavsett om en miljardaffär för Saab – vars aktie stigit omkring 1 procent sedan nyheten publicerades.

Andra länder som tidigare har gjort affärer med Sverige om Gripen är Thailand, Tjeckien, Ungern och Sydafrika.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons