Annons

Uppdraget: Rädda 275 papegojor efter Ian

Ett par i Florida vägrade lämna sitt hem sedan de strandats efter ovädret Ians framfart – om inte deras 275 papegojor sattes i säkerhet.
Med "Operation Noas ark" kunde fåglarna till sist räddas.
USA • Publicerad 5 oktober 2022
Alexis Highland hjälper till att fånga in en papegoja.
Alexis Highland hjälper till att fånga in en papegoja.Foto: Robert Bumsted/AP/TT
Burar i rad på en av båtarna som användes för räddningsinsatsen.
Burar i rad på en av båtarna som användes för räddningsinsatsen.Foto: Robert Bumsted/AP/TT

En kollapsad bro till följd av orkanen har gjort att mat och andra förnödenheter inte kan köras ut till Will Peratino och Lauren Stepp på Pine Island i Florida.

Trots det har paret vägrat lämna sitt hem, även om myndigheterna vädjat, om inte deras två lemurer och 275 papegojor från Malama Manu, som fristaden kallas, också evakueras.

Annons

Fåglarna är mestadels papegojor som räddats från hem där man inte längre kunnat ta hand om dem, en del är ovanliga arter som används för avel.

– Vi kunde inte överge dem. Jag skulle aldrig kunna lämna dem. Aldrig. Om de inte får mat och vatten dör de. Och jag kan inte leva med det, säger Lauren Stepp.

Sagt och gjort inleddes räddningsinsatsen "Noas ark", där frivilliga samlat in djuren i burar för att via båtar transportera dem till fastlandet, och vidare transport till en annan fågelanläggning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons