Annons

Upp och ned för tysk orderingång

Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2022
VW-arbetare sätter ihop modellen ID3 i Zwickau. Arkivbild.
VW-arbetare sätter ihop modellen ID3 i Zwickau. Arkivbild.Foto: Hendrik Schmidt/DPA/AP/TT

Orderingången i den tyska industrin föll med 2,4 procent i augusti jämfört med juli. Det var en större nedgång än snittprognosen bland analytiker, som låg på minus 0,7 procent.

Samtidigt reviderades dock orderingången för juli upp rejält, till plus 1,9 procent.

Annons

I en tidigare beräkning låg orderingången i juli på minus 1,1 procent. Revideringen uppåt hänger ihop med sent inrapporterade order inom flygindustrin.

Enligt den tyska statistikmyndigheten har tyska företag svårigheter att fullfölja sina order till följd av störningar i leveranskedjor till följd av kriget i Ukraina och problem som hänger kvar sedan covid-19-krisen.

Den tyska ekonomin antas vara på väg in i en recession och ledande tyska forskningsinstitut sänkte så sent som förra veckan BNP-prognosen för 2023 till minus 0,4 procent. Samtidigt är inflationen över 10 procent, den högsta nivån sedan euron infördes för mer än 20 år sedan – vilket antas kräva räntehöjningar från Europeiska centralbanken (ECB).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons