Annons

Uniper ber tyska staten om stöd

Den tyska energijätten Uniper är i kris. Bolaget ber nu formellt den tyska staten om hjälp.
Ekonomi • Publicerad 8 juli 2022
Tyskland köper mindre gas från Ryssland. Arkivbild.Foto: Stefan Sauer

Bolaget är en av de största importörerna av rysk gas, och har drabbats hårt då gasinköpen minskat efter Rysslands anfall på Ukraina.

Nu har Uniper hamnat i en akut ekonomisk kris. Uniper ber därför om stöd av den tyska staten.

Annons

Tidigare i veckan har Tysklands energiminister Robert Habeck varnat för att gaskrisen kan skapa en kollaps i marknaden som liknar Lehmankonkursen under finanskrisen. Analytiker uppskattar att de minskade gasleveranserna till tyska energibolag kostar Uniper minst 30 miljoner per dag.

Därför har den tyska staten lovat att stötta energibolagen. I onsdags godkände den tyska regeringen ett lagförslag om stöd som senare ska läggas fram för beslut i förbundsdagen.

Uniper äger andelar i svensk kärnkraft. Enligt Unipers hemsida är bolaget majoritetsägare i OKG Oskarshamn och minoritetsägare i Ringhals och Forsmark. Uniper äger också det nedlagda Barsebäcksverket som nu håller på att rivas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons