Annons

Unik finsk vattengrav var samisk

Forskarna kan nu slå fast att det funnits en samisk bosättning så långt söderut i Finland som i Levänluhta i landskapet Österbotten, ungefär i höjd med Örnsköldsvik i Sverige.
Vetenskap • Publicerad 12 juni 2019
En unik vattengrav i Levänluhta avslöjar att samer bott så här långt söderut i Finland.
En unik vattengrav i Levänluhta avslöjar att samer bott så här långt söderut i Finland.Foto: Foto: Anna Wessman / Helsingfors universitet

Slutsatsen dras efter DNA-analyser av tandemalj från människor som begravdes i vatten under järnåldern.

– Levänluhta är unikt. Vattenbegravningar förekommer inte i något annat land i världen, säger docent Anna Wessman i en video på hemsida.

Annons

Benen hittades på 1800-talet vid dikesgrävningar. Fyndet består att 98 individer, de flesta kvinnor och barn. Möjligen har platsen använts som offerkälla. Där fanns hur som helst 75 kilo mörkröda ben, mycket välbevarade efter att ha legat i syrefattigt och järnhaltigt vatten.

Isotopsammansättningen av strontium i tandemalj tyder enligt Naturhistoriska centralmuseets dateringslaboratorium på att individerna tillbringade barndomen i Levänluhta. Arvsmassan hos flera individer bar tydliga likheter med dagens samer.

Vattenbegravning tros ha varit i bruk på platsen från runt år 300 och i minst fyra sekel framåt.

"Levänluhta-projektet kräver absolut fortsatt forskning, inte bara för en utökning av DNA-resultaten, utan även för att förstå traditionen att begrava i vattnet. Frågan varför är fortfarande obesvarad", säger benforskaren och docenten Kristiina Mannermaa i ett pressmeddelande.

De nya rönen är publicerade i tidskriften Nature.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons