Annons

Unicef: Fler barn kommer att dö i Pakistan

Katastrofen i översvämningsdrabbade Pakistan, som redan tagit över tusen liv, befaras fortsätta långt efter det att regnet slutat falla.
Pakistan • Publicerad 1 september 2022
Barn som tvingats lämna sina hem vilar under ett provisoriskt tält längs vägen i Charsadda, strax norr om Peshawar i Pakistan.
Barn som tvingats lämna sina hem vilar under ett provisoriskt tält längs vägen i Charsadda, strax norr om Peshawar i Pakistan.Foto: Muhammad Sajjad/AP/TT
Provisoriska tältläger har bildats längs vägarna.
Provisoriska tältläger har bildats längs vägarna.Foto: Muhammad Sajjad/AP/TT
Skadade byggnader per distrikt.
Skadade byggnader per distrikt.Foto: Johan Hallnäs/TT

Längs motorvägarna vid staden Peshawar i norra Pakistan har stora klungor med människor slagit upp tillfälliga läger. Det är fortfarande sommar och cirka 35 grader varmt, men på grund av senaste veckors massiva översvämningar finns det ingenstans att ta skydd från hettan.

Asfalterade bilvägar är på många håll runt om i landet de enda torra platserna som går att nå och de miljontals människor som har fördrivits från sina hem har ingen annanstans att ta vägen.

Annons

Regnsäsongen går mot sitt slut, men skadorna som årets monsunregn lämnar efter sig kan komma att ta årtionden att bygga upp, enligt Abdullah Fadil, FN-organet Unicefs representant i Pakistan.

– Det här handlar om klimatkrisen, vilket många länder bidragit till. Det har inte Pakistan gjort, däremot drabbas landet av en stor del av klimatkatastroferna, säger han i bilen på väg till hårt drabbade staden Nowshera.

Bara där har cirka 100 skolor förstörts, berättar Fadil.

Tomma lager

En tredjedel av hela Pakistan beräknas ha lagts under vatten på grund av översvämningarna. Det innebär förstörda sjukhusanläggningar, total brist på hygienartiklar, hundratusentals ödelagda bostäder och raserad infrastruktur.

Unicefs lager i landet tömdes snabbt, eftersom förnödenheter behövs i samtliga provinser. Och faran är inte över när det sista regnet fallit. När vattenmassorna stagnerar kommer malaria, denguefeber och andra sjukdomar spridas mer.

33 miljoner människor har redan drabbats av katastrofen och 1 100 personer har förlorat livet. Bland dem över 300 barn, enligt Abdullah Fadil.

Matbrist

Redan före översvämningarna befann sig Pakistan i en svår ekonomisk kris. När odlingsmarkerna nu begravts under vatten väntas stora delar av årets skörd vara förstörd och det kommer troligtvis inte heller gå att odla något där nästa år, rapporterar AFP.

Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) är över 20 procent av Pakistans 225 miljoner invånare redan undernärda. För 44 procent av alla barn under fem år har undernäringen lett till hämmad utveckling.

– Fler barn, som redan är svaga och sårbara, kommer att dö.

Fakta: Pakistan

Pakistan som självständig stat har en brokig historia sedan dåvarande brittiska Indien delades upp 1947.

Landet är på papperet en muslimsk republik med 225 miljoner invånare. Fattigdom, interna stridigheter och utbredd korruption har präglat de senaste årtiondena.

Så sent som 1999 tog militären åter makten, för fjärde gången sedan självständigheten. 2002 genomfördes allmänna val, 2010 genomfördes grundlagsändringar som gjorde att presidentens makt blev ceremoniell. Den faktiska makten utgår från parlamentet och premiärministern som väljs för fem år.

Landet lider av en ojämn maktfördelning där mycket av den ekonomiska kraften är koncentrerad till ett fåtal familjer.

BNP per invånare låg år 2020 på 1 189 dollar, att jämföra med Sveriges siffra som samma år var 52 274 dollar.

Källa: NE, UI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons