Annons

Underskott i statskassan i september

Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2022
Det blev ett oväntat stort underskott i statens betalningar i september, med högre utbetalningar och lägre skatteintäkter än väntat för finansministern Mikael Damberg (S). Arkivbild
Det blev ett oväntat stort underskott i statens betalningar i september, med högre utbetalningar och lägre skatteintäkter än väntat för finansministern Mikael Damberg (S). ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Statens betalningar resulterade i ett underskott på 5,9 miljarder kronor i september, vilket var större än väntat. Riksgäldens prognos var ett underskott på 2,4 miljarder kronor.

Utbetalningar var högre än väntat samtidigt som skatteintäkterna blev lägre än beräknat.

Annons

"Utbetalningarna från ett flertal myndigheter, till exempel Pensionsmyndigheten och Trafikverket, var högre än väntat. Även utbetalningarna kopplat till EU-avgiften var högre än beräknat. Det beror på att betalningar som skulle ha skett i augusti istället skedde i september, vilket jämfört med Riksgäldens prognos i maj innebär en omfördelning mellan månaderna", skriver Riksgälden.

"Samtidigt var skatteinkomsterna cirka 2,4 miljarder kronor lägre än beräknat", tillägger myndigheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons