Annons

Under Gerhardsson får spelarna drömroller

Många tränare vill pussla in spelare i ett visst spelsystem.
Peter Gerhardsson har gjort tvärtom.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2019
Kosovare Asllani får vara där hon vill – i händelsernas centrum på mittfältet– under Peter Gerhardsson som förbundskapten.
Kosovare Asllani får vara där hon vill – i händelsernas centrum på mittfältet– under Peter Gerhardsson som förbundskapten.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges kreativa kraft på mittfältet är inte ensam om sina tankar. Flera av spelarna i det svenska fotbollslandslaget pekar på just detta, att förbundskapten Peter Gerhardsson sedan han tog över för två år sedan har byggt sitt lag utifrån vilka spelare som finns tillgängliga.

Elin Rubensson var länge landslagets mest anpassningsbara, den som hoppade in där det behövdes. Ofta har hon fyllt luckor som ytterback – i OS-finalen 2016 startade hon som vänsterback – men under Gerhardsson har hon till slut fått en plats på det centrala mittfältet. Precis där hon vill vara.

Annons

– Jag har ju spelat nästan alla mästerskap som ytterback och det är ju någonting som jag har lärt mig väldigt mycket av. Men det är inte där jag har velat vara, jag har inte känt att jag har fått ut max av det så därför är jag väldigt glad att jag har fått spela kontinuerligt på mittfältet under en lång tid. Det är först nu jag känner att jag är där jag vill vara, säger Elin Rubensson.

Så säger Wikipedia

Hon vet mycket väl vad det står på Wikipedia om vilken position hon spelar. Och hon gillar det inte.

– Flexibel … du får gärna gå in och ändra det. Jag var inne för två år sedan och såg det, det är nog dags att ändra det nu. Det är inte positivt, flexibel är ingen position man vill ha, även om det så klart är positivt att vara det.

Kosovare Asllani har ibland tvingats nöja sig med en plats som mer defensiv innermittfältare. Men hon har alltid föredragit att ligga högre upp i banan, strax bakom anfallarna. Även hon har fått som hon har velat under Gerhardsson, och är given i startelvan strax framför Rubensson och Caroline Seger.

– Peter har betytt väldigt mycket. Jag får äntligen spela på den positionen som jag älskar, jag får spela på mina styrkor i ytan bakom våra anfallare och framför vårt mittfält. Han har gett mig stort förtroende för att få spela mitt spel. Tidigare har folk hela tiden velat lyfta fram mina svagheter, men han lyfter fram mina styrkor, säger Kosovare Asllani.

"Försöker inte ändra mig"

För andra är det just möjligheten att inte behöva välja en specifik position som har skapat trygghet. Magdalena Eriksson startar nästan alltid nuförtiden, antingen som mittback i en trebackslinje eller som vänsterback i en fyrbackslinje.

– Han är medveten om att jag har en vilja att kunna vara lite flexibel, jag vill kunna spela på många positioner, det gör mig ännu mer konkurrenskraftig. Men om jag skulle säga till Peter att jag absolut inte trivs på en position, då skulle han inte spela mig där. Det vet jag, säger Magdalena Eriksson.

Att ha en förbundskapten som försöker anpassa laget efter spelarnas styrkor har betytt mycket för tryggheten i truppen, säger hon.

– Det är en styrka som Peter har, han tittar på spelarna som han har i truppen och sedan bygger han system utifrån det han har att jobba med. Sedan fyller han såklart på med spelare som passar in i hans grundfilosofi. Jag tror att det är det som gör att alla känner sig så bekväma och väldigt tillfreds med stämningen och atmosfären som vi har i laget.

– Han försöker inte ändra mig som spelare och det gillar jag verkligen.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons