Annons

Undantagstillstånd i östra Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 1 maj 2021
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi. Arkivbild.
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi tillkännagav sent på fredagen undantagstillstånd i två av landets östliga provinser, områden som präglas av våldsamheter.

– Med hänsyn till situationen i några av Kongo-Kinshasas östra provinser, har presidenten meddelat sina ministrar om sitt beslut att i enlighet med konstitutionen, och i samråd med premiärministern och de två kamrarnas ledare, utlysa undantagstillstånd i provinserna Norra Kivu och Ituri, säger regeringens talesperson Patrick Muyaya enligt nättidningen actualite.cd.

Över 1 200 människor har under de senaste åren dödats i området där ett hundratal olika väpnade grupper finns. Presidenten har tidigare sagt att han kommer att ta till drastiska åtgärder för att få slut på våldet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons