Annons

Umeå höll för trycket i SM-finalen

Favoriten A3 Umeå höll för trycket i SM-finalen i basket. Laget vann den fjärde matchen i finalserien mot uppstickaren Högsbo med 83–63, och blev mästare med 3–1 i matcher.
Basket • Publicerad 1 maj 2019
A3 Umeås spelare jublar inför en medrest hejarklack när SM-guldet säkrats i den fjärde finalmatchen, på bortaplan mot Högsbo i Göteborg. Bland de gladaste är guarden Tiffany Brown (23) som gjorde 21 poäng i matchen, och forwarden Alyssa Lawrence (21).
A3 Umeås spelare jublar inför en medrest hejarklack när SM-guldet säkrats i den fjärde finalmatchen, på bortaplan mot Högsbo i Göteborg. Bland de gladaste är guarden Tiffany Brown (23) som gjorde 21 poäng i matchen, och forwarden Alyssa Lawrence (21).Foto: Thomas Johanssonl/TT

Nykomlingen Högsbo har varit säsongens glada utropstecken i basketligan. Laget skrällde stort i SM-kvartsfinalen när man slog ut Luleå, som blivit mästare de fem senaste åren. Sedan vann göteborgskorna över Eos i semifinalen.

Högsbo inledde också finalserien med en ny överraskning: seger i första matchen på bortaplan mot Umeå, som vann ligans seriespel. Men Umeå slog tillbaka med två raka segrar, den senaste i förlängning på hemmaplan i Västerbotten, och hade chans att avgöra finalserien i Göteborg på första maj.

Annons

Den fjärde matchen i finalserien blev lika jämn och spännande som de tidigare. Högsbo vann de första tio minuterna med 20–18, men i halvtid ledde Umeå med 32–30.

Efter paus kunde Umeå dra ifrån till 38–30, och senare 48–38. Abigail Asoro gjorde åtta poäng för gästerna under tredje quartern. Inför de sista tio minuterna ledde Umeå med 55–48, och sedan gled laget ifrån till en klar seger.

Saknade rytmen

Abigail Asoro tycker att A3 Umeå saknat sin vanliga rytm i finalserien.

– Vi har inte alls spelat som vi brukar göra, säger Abigail Asoro.

– Vi kom in svagt. Det är nerver också så klart, medger hon.

Umeå-coachen Jan Enjebo pekar på förlängningssegern i tredje matchen som avgörande.

– Det gav oss självförtroende, säger han.

Bara att "ha kul"

Den bilden bekräftas av Abigail Asoro.

– Nu visste vi att vi låg upp med 2–1 i matcher, så vi hade ingen press. Det enda vi kunde göra var att komma in och ha kul, säger den 25-åriga forwarden.

– I slutet på tredje quartern kände jag att "nu tar vi det här", säger Abigail Asoro med ett leende.

Annons

Jan Enjebo tror att Umeås bredare trupp blev utslagsgivande.

– Det var en otroligt tät match, säger han om den fjärde finalen.

Svagt skytte

Högsbo hejades fram av en engagerad hemmapublik på cirka 1 100 personer i basketarenan i Frölunda, och firade med silverhattar efteråt.

– Vi är en jättestark grupp, och har verkligen steppat upp på varje position, säger centern Hanna Johansson, som gjorde 19 poäng i den fjärde finalen.

Hon tycker att Högsbo föll på osäkert skytte.

– Det tror jag kommer med erfarenhet, att man vågar och är redo.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons